Kategorier
Uppsnappat

Youtube-produktioner linjär-tv-fieras

#meg14 | Etablerad media ger sig ut på Youtube och flyttar samtidigt in både Youtube-stjärnor och Youtube-produktioner till linjär tv.

Mediemänniskan sammanfattar, från Mediedagarna 2014:

Stina Honkamaa Bergfors, vd på företaget United Screens, berättade om den nya tidens tittande på onlineklipp. 80 procent av alla internetanvändare tittar på video online, berättade hon. 

Jämfört med både linjära tv-kanaler och tv-kanalernas play-tjänster så leder Youtube i räckvidd.

— Och det helt utan att de annonserat. Det är användarna som har spridit tjänsten, sa Stina Honkamaa Bergfors.

Hon tog också upp det extremt nischade innehåll som går att hitta på Youtube. Kanaler som handlar om ett specifikt ämne. Några exempel på områden är e-sport, gaming och snabba lyxbilar.

Youtubekanalerna är inte bara amatörmaterial — mycket tid läggs ner på att få produktionerna så proffsiga som möjligt. Bland annat berättade Stina Honkamaa Bergfors om hur unga videoproducenter anpassar sina kanaler för att bli så attraktiva som möjligt. Tumnaglar, kanalernas utseenden och presentationsvideos för vad kanalen innehåller finjusteras i detalj.

— Länge har linjär-tv varit intresserade av Youtube-stjärnor, men nu är de även intresserade av Youtube-produktioner som de vill linjär-tv-fiera.

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.