Kategorier
Uppsnappat

8 intryck från polsk nyhets-tv

Foto: Wikimedia Commons (public domain)

Ibland kan det vara intressant att snegla på en arena som inte är lika känd som BBC, CNN eller de nordiska tv-kanalerna. I Polen är nyheter en av grundpelarna i det privata nätverket TVN.

Huvudkanalen TVN sänder nyheter och nyhetsmagasin som en del av innehållet, att jämföra med Sveriges TV4. Samtidigt har nätverket en egen nyhetskanal, TVN24, som sänder nyheter varvat med debatter och faktaprogram dygnet runt, precis som TV4 News.

Tablån läggs snabbt om vid större nyhetshändelser. TVN24 började sända den 9 september 2001, alltså ett par dagar innan terrordåden i New York och Washington.

Här är några av mina intryck från TVN och TVN24:

Ingen rädsla för videoklipp med låg kvalitet

Videokvaliteten saknar betydelse när dramatiska händelser inträffar eller när man vill visa ett specifikt skeende.

Mitt intryck är att TVN arbetar snabbt och använder det bildmaterial de kan komma över med stor uppfinningsrikedom.

De exempel jag har sett är bilder från bilolyckor eller pixlig video från mobilkameror som visar exempel på snöfyllda motorvägar.

Man förstår vad man ser genom speakerröstens förklaringar och trots att den låga videokvaliteten ibland nästan känns löjligt utsmetad över en storbilds-tv tillför den så mycket nyhetskänsla!

Glada nyheter — mitt i allt elände

Något som ofta efterfrågas i Sverige är glada eller positiva nyheter. Kritikerna menar att vi nyhetsjournalister mest koncentrerar oss på det som är negativt och problematiskt.

Mitt svar brukar vara att det ofta är samhällets problem som är viktigast att ta upp, eftersom de genom uppmärksamhet kommer ett rejält kliv närmare en lösning. Men även jag kan förstå att det inte bara går att rapportera om elände, det tröttar ut publiken och gör det lättare att zappa till något roligare.

TVN:s nyhetsprogram innehåller ganska mycket glädjande eller trevliga inslag. Speciellt i nyhetskanalen TVN24:s långa sändningar visas ibland bilder från julfirande runt om i världen, hur polska soldater firar jul i Afghanistan eller hur ett fotbollslag sjunger in en sång i en radiostudio.

Inslagen är inga rundisar i traditionell mening; de kommer inte sist i sändningen, utan blandas med de hårdare puckarna.

Kyrkan en naturlig del av nyhetsagendan

Något som skiljer sig dramatiskt från svenska nyheter är att nyheter om kyrka och religion verkar vara ett vanligt ämne i polsk nyhets-tv. Åtminstone enligt mina relativt begränsade erfarenheter.

Polen är ett katolskt land och inte alls lika sekulariserat som Sverige. Nyhetsinslag om Vatikanen, hur polska kyrkor firar jul och om julfirandet i exempelvis kloster finns med i nyhetsprogrammen på TVN. Antagligen i högre grad just nu i jultid.

Klippbilder från ett ämne med musik, som tempohöjare

Möjligen har jag sett något liknande på BBC eller CNN, men aldrig i svensk tv. TVN använder musiklagda klippbilder som pulshöjare inför en kommande intervju eller diskussion kring ett speciellt ämne.

Exemplet blir även här bilderna på plogbilar och snöfall som ett slags inledning till nästa ämne; det rådande väderkaoset. Dessa klippbilder används mitt i ett nyhetsprogram.

Ingen meteorolog i bild

TVN får in mer fakta och flera kartor under en längre tid på grund av att de slopat meteorologen i bild. Fokus ligger på grafiken, med en förklarande speakerröst.

Synkar återanvänds i olika kanaler

Till och med ett dygn efter att de använts första gången, kan man återse snuttar från intervjuer i ett ompacketerat sammanhang. Inslagen förändras, nyheten lever vidare, men tv-material klipps ner och återanvänds. Klippen delas självklart mellan de olika tv-kanalerna TVN och TVN24.

Ett exempel är en enkät med berörda passagerare på en flygplats som tvingats stänga sin nya landningsbana på grund av att betongen spruckit. Passagerarna återkommer i rutan flera gånger, men i olika versioner.

Samma telegrambilder kan rulla flera gånger i rad

Ett flygplan ökar farten på ett flygfält, lyfter och svävar ovanför vita moln. Sekvensen är kanske en knapp minut, men återupprepas flera gånger i följd för att illustrera det ämne, ett flygbolag, som diskuteras i direktsändning. Nyhetsankaret och den intervjuade på telefon syns ibland som picture-in-picture, men fokus ligger på flygplanet.

Även det här är ett smidigt sätt att undvika så kallad ”radio-tv” där bilder på samtalande människor visas hur länge som helst, något vi är ganska bra på i Sverige…

Ett stillbildsfoto — flera minuter nyhets-tv

Foto: Maciup/Wikimedia Commons (CC-BY-SA 1.0)

Det mest imponerande exemplet av att koka soppa på en enda stillbild och ändå få det dramatiskt är när TVN24 kablar ut en rapport på telefon från ett bostadsområde. Gasledningen i ett lägenhetshus har precis exploderat och fläkt upp ett stort hål i byggnaden. De enda nyhetsbilder TVN har att jobba med i nuläget är ett enda stillbildsfoto.

Genom att låta tv-bilden zooma in eller ut på olika delar i stillbildsfotot, samt visa det i helbild, lyckas TVN snabbt få fram ett paket telegrambilder som också kan fungera som illustrerande bilder när reportern intervjuas via telefon.

På det här sättet gissar jag att TVN24 var bland de snabbaste nationella nyhetsmedierna med att rapportera om händelsen, något som kanske svenska tv-medier kan ta lärdom av. I Sverige är det ofta kvällstidningarnas nyhetssajter som vinner i snabbhet genom att utnyttja så kallad ful-tv eller inskickade läsarbilder.

Några timmar senare visade samma nyhetskanal video från platsen, när ett av kanalens tv-team nått fram. TVN disponerar många satellitbussar och har egna helikoptrar.

Nick Näslund
Mediemänniskan.se

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.