Kategorier
Uppsnappat

Det känns nästan som om man inte vill ha tips?

Något som aldrig kommer att sluta förvåna mig är hur stora svenska redaktioner hanterar sina tipsare och publikkontakter.

Nyligen skickade jag ett tips till en av de största svenska nyhetsredaktionerna. Jag gjorde det i tjänsten (tipsade om en artikel som vår redaktion hade publicerat). Till min stora förvåning fick jag ett tillbaka ett automatsvar, som meddelade att postlådan (tipsmejlen) var full och inte kunde ta emot fler meddelanden.

Vi pausar här ett slag.

Redaktionens viktigaste mejllåda tilläts alltså vara så full, att det inte gick att skicka fler meddelanden till den. I sig ganska klantigt. Det är lite som om det skulle tuta upptaget när man ringer polisen på 114 14 (vänta nu, det har jag faktiskt råkat ut för flera gånger).

Nåväl, eftersom jag försöker vara ganska schysst, även som kollega hos en konkurrent, så skapar jag ett nytt mejl, som jag vill skicka till den stora svenska nyhetsredaktionen, så att de kan rätta till sitt misstag. Då blir frågan; hur når jag dem?

Utöver tipsmejlen finns inga kontaktuppgifter som är lätta att hitta på deras sajt. Jag söker i menyn. Jag söker i sidfoten. Jag kör till och med en Ctrl + F och sveper igenom sidan efter orden ”kontakt” och ”tjänstgörande” och ”redaktör” (vissa nyhetssajter sätter ut namnet på webbredaktören i tjänst just då). Jag kammar noll.

Här skulle vem som helst ha gett upp – speciellt eftersom jag egentligen inte tjänar nåt på att hjälpa till – men jag är medienörd och tycker det är lite viktigt. Så jag klickar på några av de senaste artiklarna som publicerats på nyhetssajten och hittar ett namn på en reporter.

Jag drar iväg ett mejl. ”Hej, tänkte bara tipsa om att er tipsmejl inte verkar kunna ta emot några meddelanden, eftersom den är full” eller nåt liknande. Inget svar. På flera dagar nu.

Själv är jag alltså en journalistkollega – som måste kämpa för att få kontakt med en redaktion. Hur ser det då ut för en klassisk sajtbesökare? En tipsare? Publiken?

Senare samma dag försökte jag skicka ett nytt mejl till tipslådan på en av Sveriges största nyhetsredaktioner. Mejlkorgen var fortfarande full.

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

2 svar på ”Det känns nästan som om man inte vill ha tips?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.