Kategorier
Uppsnappat

The Guardian hyllar svenska Norran

I går publicerade brittiska The Guardian för första gången sin dagslista till allmän beskådan på webben. Läsarna kan alltså ta del av vilka uppslag som tidningen tänker arbeta med redan innan morgonmötet på redaktionen. På så sätt vill The Guardian göra det möjligt för läsaren att fylla luckorna, tipsa om möjliga vinklar och intervjupersoner. Läsarkretsen förvandlas till en idéspruta. Men den brittiska jättetidningen poängterar att de faktiskt inte var först med idén: Norran i Skellefteå var före.

The Guardian är redan känd för att bjuda in läsaren i de journalistiska processerna. Tidningen har bland annat gjort flera framgångsrika crowdsourcing-gräv samtidigt som andra, mer stelbenta tidningar har misslyckats. Trenden har också kommit till Sverige med flera live-gräv, möjligheten att kommentera nyhetskanaler i realtid och redaktioner som värvar sociala medier-korrespondenter. The Guardian tar nu steget fullt ut och berättar öppet vad de kommer att jobba med under dagen.

Här kan du se hur det ser ut när The Guardian visar upp morgonens dagslista

Så här skrev tidningens riksredaktör Dan Roberts i söndags:

– Idén är att publicera noga utvalda delar av de nationella, internationella och ekonomi-nyhetslistorna på en blogg som kommer att starta på måndag morgon, och uppmuntra människor att höra av sig till reportrar och redaktörer via Twitter om de har idéer.

The Guardian använder taggen #opennews för diskussionen på Twitter.

– Det är inte första gången som detta har provats. En svensk lokaltidning som kallas Norran har redan framgångsrikt använt en blogg och Twitter för att engagera läsare till ett samtal om den redaktionella beslutsprocessen.

Norran är ett riktigt spännande exempel, där en chatt dessutom ständigt är igång. Där kan läsaren snabbt tipsa och ställa frågor till sajtens webbredaktör under dagarna. Läser man loggen ser man att läsare tipsar om blåljus och nyheter som andra medier skriver. Själv använde jag chatten när jag ville ställa frågor om sättet att arbeta. Svaret kom inom en minut. Såhär har Norran arbetat i två år nu, de började i december 2009.

Aktuella ämnen och chatt finns i högerspalt direkt på Norrans webb-etta

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.