Kategorier
Uppsnappat

Sveriges Radio bjuder på användbara dokument

Ekot har publicerat sin nya, förbättrade, checklista för hur de ska hantera enkäter och opinionsundersökningar. Dessutom kan man nu ladda ner den engelska versionen av Sveriges Radios uppmärksammade handbok för hur journalister kan använda sociala medier.

Förbättrad checklista

Journalister i flera medier har fått kritik för hur de använder opinionsundersökningar och enkäter, utan tillräckligt mycket källkritik. Ekots checklista kan säkert vara mycket användbar för de flesta nyhetsreportrar.

Här hittar du Ekots blogginlägg där de länkar till den användbara checklistan för enkäter och opinionsundersökningar.

Sociala medier-handboken även på engelska

Sveriges Radio publicerade tidigare sin handbok för sociala medier, där man kan läsa hur man sprider sin journalistik och för en bra dialog med publiken. Handboken är skriven så att förklaringarna inte är beroende av specifika sociala medier – därför tycker jag att det är en långsiktig investering att läsa den. Boken fungerar också väldigt bra som uppslagsverk, när man som journalist tvekar i olika situationer.

Det finns många ”sanningar” om hur man bör göra i sociala medier och ibland kan det kännas överväldigande att handlöst prova olika strategier på måfå. Därför är det skönt att ha en ledstång att hålla sig i, tycker jag.

Här hittar du sociala medier-handboken: på svenska (PDF) och på engelska (PDF).

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.