Kategorier
Uppsnappat

5 frågor till SRS – Studentradion i Sverige

Studentradiostationernas riksorganisation har mycket på gång just nu. Mediemänniskan ställde fem frågor till deras vice ordförande, Emilia Håkansson.

Vad händer i SRS just nu?

Ett positivt besked från Ungdomsstyrelsen om att vi beviljats statsbidrag 2013 har gjort att vi nu gått från pausläge till att åter trycka på play i vår verksamhet. Just nu håller vi till exempel på att anställa en föreningsadministratör, planera inför en stor medlemsträff som äger rum i april och vi har nyligen lanserat en ny hemsida.

Ni skriver att ni under året kommer att starta en rad nya projekt. Då blir man ju nyfiken! Kan du avslöja något om vad det skulle kunna handla om?

Det handlar mycket om att på olika sätt stötta och lyfta fram våra medlemmars radioverksamhet. Många av projekten innebär möjligheter för våra medlemmar att träffas och byta erfarenheter, inspireras till bättre radio och att stärka studentradion som medium genom att samarbeta. SRS vill till exempel anordna större medlemsträffar, öka möjligheter för reportageresor och synliggöra studentradio.

Hur mår den svenska studentradion, skulle du säga?

– Rent produktionsmässigt mår studentradion väldigt bra! Det görs grym studentradio över hela Sverige som produceras av kreativa och talangfulla människor. SRS har fått fler och fler medlemsstationer de senaste åren vilket visar att det finns ett otroligt ”radiodriv” och stort ideellt engagemang. Dock har en del stationer det ekonomiskt kämpigt och det råder osäkerhet kring framtida FM-sändningar på grund av utförsäljning av närradiosändare.

Vad skulle man kunna göra för att studenternas radiostationer skulle kunna utvecklas?

Studentradio borde vara en given medieverksamhet i alla städer med universitet eller högskola. För att nå detta tror jag att vi behöver lyfta fram vår vikt som medium. Studentradio är en viktig röst av och för studenter och unga. Den radio som sänds av våra medlemmar är generellt sett väldigt bra och jag skulle säga att vi snarare behöver erkännas än utvecklas. Men såklart finns det alltid något som kan förbättras. Jag skulle kunna skriva en hel bok om det där för det kan göras på så många olika sätt på så många olika nivåer.

Men som till exempel..?

– Om man ska ta något grundläggande tror jag att många stationer efterfrågar en stabilare ekonomi. Det finns väldigt många idéer hos våra studentradiostationer som det skulle bli lättare att våga satsa på och investera i med säkrare resurser. Förstå mig rätt, inte så att man ska ta sina inkomster för givna, men om den ekonomiska situationen är mindre av ett orosmoment så kan man fokusera mer på andra saker.

Bör studentradion vara öppen för alla som vill sända – eller bör det finnas en högre tröskel för att garantera en hög kvalitet? Vilket är viktigast, tycker du?

Jag skulle säga att det ena ger det andra. Bland det bästa med studentradio är att det är ett friare och mer lättillgängligt medium för just studenter och ungdomar. Jag ser det som en styrka att många ges chansen att sända radio oavsett vad man pluggar. En ambition hos våra medlemsstationer är att de ska ge den enskilde den kunskap som behövs för att kunna sända kvalitativ radio utan krav på tidigare erfarenhet. För vissa är det ett intresse under studietiden och för andra är det början på en yrkesbana inom radio. Många som arbetar på SR eller inom andra medier har en bakgrund i studentradio. Det gäller även programidéer. För att ta ett aktuellt exempel sändes Radiorepubliken tidigare på Radio AF i Lund. Det programmet är numera en del av Humorhimlen i P3. Summa summarum är min bild att en öppen inställning ofta leder till hög kvalitet.

Nick Näslund
Mediemänniskan.se

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.