Kategorier
Uppsnappat

Intressanta vägar att hindra forumtrollen

I går tog P1-programmet Medierna upp forumtrollen i mediernas kommentarsfält igen och snuddade då vid det som Mediemänniskan.se skrev om i måndags, att intervjupersoner riskerar att bli nätmobbens hackkycklingar.

Det här får förstås allvarliga konsekvenser för öppenheten och människors vilja att ställa upp i media. Redan i dag är det många intervjupersoner som frågar om de kan vara anonyma. Tyvärr blir en rapportering med enbart anonyma källor varken trovärdig eller lätt att relatera till.

Nu letar svensk media efter ett sätt att få stopp på de elaka och osakliga kommentarerna på nätet. Aftonbladets ansvariga utgivare Jan Helin sa i Medierna att tidningen tänker göra om hur kommentarsfunktionen fungerar.

Ett intressant exempel är tidningen Medievärlden. De kommentarer de väljer bort placeras i en egen avdelning (vilket väl inte innebär att tidningen kommer undan utgivaransvaret?) vilket innebär att alla läsare kan se vilka kommentarer som stoppats. Dessutom, som tidningens chefredaktör Axel Andén skriver här, tänker Medievärlden ”värva” kommentatorer som har något vettigt att säga för att höja debatten. En annorlunda och intressant approach.

Det som också är skönt att konstatera är att det råder en självkritisk diskussion om hur kommentarerna ska hanteras hos flera medier. Här har publicisterna ett stort ansvar, för de anonyma trollen riskerar att skrämma människor till tystnad.

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.