Kategorier
Uppsnappat

Premier League vill begränsa liverapportering

Just nu är fotbollsorganisationer och press indragna i ett brittiskt storbråk. En av knäckfrågorna är om hur reportrar ska få direktrapportera via mobiler och datorer från matcherna – och hur snabbt stillbilder ska bli tillgängliga när det är match.

Diskussionerna har pågått i månader och journalister har nekats tillträde till fotbollsarenorna som ett slagträ i förhandlingarna. Nu har brittisk press å sin sida svarat med att inte bevaka vissa fotbollsmatcher.

Enligt the Guardian hävdade en sammanslutning av flera nationella tidningar att fotbollsorganisationerna presenterat ett förslag med klausuler på 16 sidor, som ”bland annat innehåller ligans möjlighet att kontrollera hur och när nyheter kan publiceras på nätet – och hur nyhetsmaterial kan distribueras till fans på hemmaplan och utrikes”.

I dag begränsas journalisternas arbete på flera sätt, även i Sverige:

  • Fotbollsklubbarna säljer rättigheter till endast ett tv-bolag att visa rörlig bild från matcherna.
  • Intervjuer måste ofta ske på speciella platser, som är översållade med reklam på väggarna för att sponsorernas logotyper ska hamna i tidningen.

Det är intressant att pressen nu sätter hårt mot hårt. Utan uppmärksamhet har sporter svårt att bli stora. Båda sidor bidrar till cirkusen och både pressen och sporten vinner på att komma överens.

Eller vad säger du?

Källa: The Guardian

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.