Kategorier
Uppsnappat

Pratande papper ska kopplas till nätet

VIDEO | Brittiska University of Central Lancashire leder ett projekt för att ta fram papperstidningar som kan spela ljud och kommunicera med internet. Redan finns en prototyp som spelar upp ljud om läsaren trycker på pappret med sina fingrar.

Det låter som fantasi och det mesta som jag först hittar kring projektet är visionära formuleringar om vad detta skulle kunna betyda för journalistiken och för pappersmediets affärsmodell. Men så hittar jag till slut ett videoklipp med själva prototypen som lovar att spela ljud och intervjuer direkt på pappret. Nästa prototyp ska även kunna kommunicera med nätet för att skapa interaktion med läsarna. Surfar du med en dator kan du se videoklippet där prototypen demonstreras här nedanför.

Ska mäta klick

Tekniken går ut på att tunna mikrochips fästs på pappret och tanken är att de ”smarta tidningarna” ska kosta mycket lite att producera. Chippen kan också registrera hur läsarna använder tidningen, vilka annonser de väljer att klicka på till exempel. Det öppnar förstås upp för nya sätt att mäta tidningsläsande och möjligheter att tjäna pengar.

”Är ingen Ipad”

På brittiska sajter berättar initiativtagarna hur pappret har revolutionerat informationsspridningen flera gånger i historien – och att pappersmediet har mer att ge. Paul Egglestone från universitetet tycker att det interaktiva pappret är något helt annat än en surfplatta:

– Den stora skillnaden är att en Ipad kostar tre-fyra tusen kronor. Det här kommer att kosta några ören att producera på lång sikt, sa han på en konferens som arrangerades av BBC tidigare i juni.

– Det kommer inte att kunna göra allt det som en Ipad gör. Det är ingen Ipad, det är något annat.

Nick Näslund
Mediemänniskan.se

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.