Kategorier
Uppsnappat

Sammanfattning: Journalistikens 2012

Mediemänniskan summerar kortfattat de viktigaste journalistiska nyheterna och debatterna från året som gått. Friska upp ditt minne!

Etiken

2012 var året då journalisternas etik diskuterades, både internationellt och i Sverige. Kungaboken, organhärvan, hertiginnebröst, innebandypojken, fotoförbud på sjukhus och telefonhackningsskandalen var några utgångspunkter. För första gången på över 300 år kan Storbritannien få en presslagstiftning. Det ledde tankarna till hur mediernas självreglering fungerar i Sverige. Mediernas granskning av Yrkesetiska nämnden som bara klandrat en enda journalist de senaste fem åren och aldrig uteslutit en medlem.

Frigivandet

Journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson blev förstasidesnyheter under året. När de frigavs ur etiopiskt fängelse och hyllades som hjältar när de återvände till Sverige.

Tidningsdöden

På hemmaplan fortsatte svenska medier att fundera över hur man ska tackla tidningskrisen. Den nybildade föreningen Fajk höll knytkonferenser om framtidens journalistik.

Sajterna

SVT, Aftonbladet, Nyheter 24, DI och GP var några av mediebolagen som gjorde om sina nyhetswebbar 2012. Medierna börjar hitta en gemensam form för nyhetsförmedling på nätet i form och arbetssätt, även om jag ville driva på utvecklingen och skrev att jag saknade verklig multimedia.

Boken

2012 var Hannes Råstams bok om fallet Thomas Quick äntligen klar. Det omfattande arbetet med reportageboken kommer att skriva in sig i journalistikens historieböcker.

Jubileerna

Två betydelsefulla institutioner i Mediesverige firade jubileum under 2012. TT fyllde 90 och Ekot 75.

Överraskningen

Det jag blev mest förvånad över under 2012 var nog att traditionell journalistik ifrågasattes. Det murvlande i kvittohögar som varit en ledstjärna för svenska journalister sedan Britt-Marie Citrons avslöjande på 1990-talet fick plötsligt kritik. Två uttryck stod i centrum: Indignationsjournalistik och kvittojournalistik.

Med den bakgrunden ser 2013 ut att bli riktigt spännande! Gott nytt år!

Nick Näslund
Mediemänniskan.se

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

2 svar på ”Sammanfattning: Journalistikens 2012”

Väl sammanfattat! Jag skulle kanske också vilja lägga till en av 2012 års sorgligare händelser, nämligen Anders R Olssons bortgång. Mediesverige tappade en viktig röst i debatten om frågor som yttrandefrihet och personlig integritet och jag undrar om hans stora kunskap och engagemang riktigt kommer att gå att ersätta…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.