Kategorier
Uppsnappat

Ny sajt betygsätter journalister


På den nya amerikanska sajten News Transparency kan du söka på fakta om en enskild journalist. Sajten vill förbättra journalistikens kvalitet och transparens, genom att göra det enklare för vem som helst att se vilka journalisterna bakom nyheterna egentligen är.

News Transparency är toppen av ett isberg i en debatt där vissa menar att journalister öppet bör redovisa sina personliga åsikter i olika frågor och där andra tycker att det är viktigare att försöka framstå som så objektiv som möjligt.

Den nya sajten beskriver sig som ett Wikipedia, där alla kan redigera och lägga till information, samtidigt som du kan betygsätta de olika journalisterna på en femstjärnig skala. Journalisternas olika profiler på sidan innehåller deras bakgrund, utbildning, tidigare arbetsplatser, adresser och telefonnummer samt recensioner av deras journalistik som sajtens besökare bidrar med.

Mannen bakom idén heter Ira Stoll och han driver sedan tidigare bloggen Future of Captialism, som enligt Ira Stoll själv kretsar kring frågeställningen ”Are we sliding toward socialism? Would that be good or bad, and why?” Han har tidigare arbetat för flera stora tidningar i USA.

Jag vill själv slå vakt om objektiviteten som idé. Det är lätt att anklaga journalistik för att inte vara helt neutral. Faktan filtreras av individer och tar sig förbi olika redaktörer innan den slutligen presenteras på ett sätt som de enskilda journalisterna har valt. Detta gör att samma story kan presenteras på olika sätt av olika journalister. Det är alltid viktigt att ha sina källkritiska glasögon på, både för journalisten och för publiken.

Men…

Om journalisterna redovisar sina personliga åsikter kan det få flera negativa effekter, tror jag.

  • Journalisten kan sluta ha som mål att försöka vara objektiv, eftersom den tror att publiken ändå jämför vinklarna med journalistens åsikter.
  • En annan farhåga är att all journalistik bedöms som mindre trovärdig. Publiken kan börja utgå ifrån att journalisterna bara vill understryka argument som passar med de egna åsikterna. Vem ska man nu gå till för att få någorlunda korrekta och trovärdiga fakta?

Därför tycker jag att det är viktigt att åtminstone göra sitt allra bästa för att journalistiken ska vara så objektiv och neutral som möjligt. Att röja undan alla beroendeställningar som kan misstänkas påverka vinklarna. Att låta båda sidor komma till tals. Att göra sitt bästa för att alla relevanta fakta kommer fram på bordet.

Här kan du se en journalists profil på sajten News Transparency

Nu ska understrykas att News Transparency inte verkar lista journalisternas åsikter, utan enbart deras bakgrund och vad besökarna har tyckt om tidigare journalistik.

Hur skulle du känna dig om det fanns ett betygssystem på din nyhetssajt där du som journalist var satt under lupp? Tycker du att journalistens bakgrund, eller rent av åsikt, bör vara lättåtkomlig? Skrolla ner och skriv en kommentar!

Nick Näslund
Mediemänniskan.se

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.