Kategorier
Uppsnappat

Så rapporterar rysk statsradio – på svenska

Av en händelse snubblade jag över den ryska statliga radions svenska nyheter på nätet. Det är en ganska intressant upplevelse att läsa internationella nyheter ur ryskt statligt perspektiv, bland annat om Syrien och om svensken Raoul Wallenberg.

Rysslands Röst (Voice of Russia) rapporterar nyheterna på en svenska som håller sig mellan att vara stramt korrekt och Google-översatt. Radiostationen är det ryska svaret på BBC och i ett citat på sajten påpekar organisationens ordförande Andrej Bystritskij att det är ”världens äldsta utlandsradio”. Enligt Rysslands Röst är det bara BBC och Voice of America som är större.

Sedan 2009 finns Rysslands Rösts svenskspråkiga nyheter endast på webben. Totalt omfattar rapporteringen 33 språk.

Statens röst

Den syriska nedskjutningen av ett turkiskt flygplan beskrivs som en förevändning för väst att ta i med hårdare tag mot Syrien, samtidigt som Ryssland ”konsekvent står för det syriska folkets rätt att självständigt bestämma statens öde”.

Rysslands Röst rapporterar om lyckade militärövningar och om samarbeten med ryska bundsförvanter som Kina och Syrien. Venezuelas president Hugo Chavez har dansat och sjungit framför sina ”hundratusentals anhängare”, enligt nyhetssajten.

Svensk-ryska kontakter om Wallenberg

”Enligt den svenska sidan består några oklarheter” angående Raoul Wallenbergs öde, berättar Rysslands Röst och rekapitulerar vad som hänt i fallet:

”Det dröjde av någon anledning till början av 1950-talet då den svenska sidan skickade sina första förfrågningar om Wallenbergs tillstånd. Då fick den svenska sidan ett svar, vars formulering består än idag: Raoul Wallenberg avled i fängelse natten till den 17 juli 1947 av hjärtsvikt.”

Medvedev mot censur

Den svenska versionen av nyhetssajten har många flikar, bland annat en med medienyheter. Där finns bland annat en artikel som gör fullständig narr av CNN:s rapportering från Moskva.

Man kan också läsa om president Dmitrij Medvedevs motstånd ”mot censur” i de ryska medierna. Det är en helt annan bild än den man till exempel får från Reportrar Utan Gränser som berättar hur journalister grips och oberoende medier tvingas stänga i Ryssland.

Fotnot: 73 personer gillar i skrivande stund svenskspråkiga Rysslands Röst på Facebook.

Efterlysning: Jag vill minnas att Kina har (haft?) en nordisk radio som sänder budskap om Kina. Vet någon vad den heter?

Nick Näslund
Mediemänniskan.se

 

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

2 svar på ”Så rapporterar rysk statsradio – på svenska”

Det är i alla fall intressant att se vissa händelser från en ny vinkel. Men de får väl arbeta på sin svenska :)

Spännande att läsa, hade ingen aning om det här. Det är som du säger intressant att upptäcka hur bilden skiljer sig i olika delar av världen. Jag minns själv hur jag såg på amerikansk tv och hur de rapporterade nyheterna något annorlunda än i Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.