Kategorier
Uppsnappat

DN gör som SR – startar whistleblower-sajt

Att garantera ett säkert sätt för källor att ge information är förstås mycket viktigt för medier. Nu har DN startat sin version av Sveriges Radios ”Radioleaks” – ett sätt att lämna uppgifter krypterat till redaktionen.

Informationen som skickas via nya DN Granskar och redan etablerade Radioleaks krypteras så att informationen inte går att läsa för utomstående. Båda tjänsterna rekommenderar dock att tipsaren inte använder en dator på jobbet.

På Radioleaks står det såhär:

Om du vill lämna känslig information till Radioleaks och vara anonym så är det allra viktigaste att skydda dig så att din IP-adress är svår att spåra. Sitt inte på jobbet utan gå till ett Internetcafé eller ett vanligt café med ett öppet nätverk, betala allt kontant.

Värt att tänka på är alltså att hur mycket medier än försöker garantera säkerhet och källskydd kan källan själv göra misstag som gör att andra runtomkring förstår vem som har läckt.

Båda initiativen är en spännande trend. Andra stora medier har också guider hur man kan tipsa krypterat, men där hänvisar de till externa tjänster. Så gör till exempel Aftonbladet, Expressen och Helsingborgs Dagblad.

 

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.