Kategorier
Uppsnappat

”Vi anklagades för att vara rasister”

2008 var Mike Rawlins med och grundade den lokala nyhetsbloggen Pits n Pots i den engelska staden Stoke-on-Trent, en stad med 275 000 invånare. Den lilla sajten har bevisat att det finns ett stort intresse för dess nisch – lokal politik.

Genom att ha en mer liberal syn på läsarkommentarer – och genom att inte väja för högerpopulister – utmanade uppstickaren de etablerade medierna.

Mediemänniskan bad Mike Rawlins att berätta sajtens historia.

Citat, Pits n Pots– Pits n Pots startade 2008, som en plats för att ha en vuxen och öppen diskussion om lokal politik. Då hade tidningarna i England generellt en censurerande policy när det kom till läsarkommentarer. Så om en kommentar inte passade in i tidningens väldigt stränga policy så raderades den, vilket innebar att samtalen inte kunde flyta.

Enligt Mike Rawlins tillät kommentarsreglerna till exempel inte milda svordomar och inte heller främlingsfientliga kommentarer.

– Vi förstod precis varför tidningen hade den här ståndpunkten, men vi tyckte också att diskussionen kring innehåll på nätet kunde hanteras bättre. Så vi tillät kommentarer om politiska storys och godkände ett visst mått av svordomar. Och ännu viktigare – vi lät folk uttrycka sina politiska åsikter öppet.

Tillät svordomar

När Pits n Pots startade valde de annan väg.

Citat, Pits n Pots

– Spelar ord som ”skit” verkligen någon roll om de används i sitt sammanhang i en konversation? Vi tyckte inte det och godkände dem, inte helt undantagslöst men i sitt sammanhang i en kommentar. Så till exempel ”visst är förslaget att stänga fritidsgårdarna skit” var en helt okej kommentar på Pits n Pots – men på tidningens sajt skulle den ha raderats.

Släppte in högerpopulister

Sajten valde också ett annat sätt att hantera rasistiska kommentarer.

Citat, Pits n Pots– Under 2008, 2009 och 2010 hade kommunfullmäktige ett stort antal ledamöter långt till höger från British National Party. Det fanns förstås de som stödde BNP men det fanns också antifascister som ville få ut dem ur fullmäktige, berättar Mike Rawlins.

– När det gäller BNP så är en allmän tumregel att lokal media inte tar kontakt med dem om deras politik. Vi bestämde att vi skulle göra en poäng av att ta oss an dem och publicera intervjuer, förslag och allt möjligt annat som de gav oss. Vi var och är inga BNP-anhängare på något sätt, men vi tyckte att det enda sättet som människor kan ta ställning till något partis politik är om det finns tillgänglig information.

”Inte en enda stor, svettig rasistfest”

Beslutet var inte helt smärtfritt.

– Vi anklagades för att vara rasister på grund av det här beslutet och brukade försvara oss med att säga att ”vi publicerar artiklar om de konservativa och Labour, men det betyder inte att vi framhäver, stödjer eller håller med dem”. Att ta oss an BNP innebar en risk som vi räknade med, men vi kände att det var något som vi var tvungna att göra.

Att sajten släppte in alla partier, också dem långt ut på högerkanten, innebar inte att sajten inte hade någon kontroll:

Citat, Pits n Pots– Det var inte en enda stor, svettig rasistfest. Vi tog bort kommentarer, men istället för att bara radera dem så svarade vi personen som hade lämnat kommentaren och förklarade varför vi tagit bort den. Och vi uppmanade dem att skicka in kommentaren igen, men utan svordomarna eller de oacceptabla delarna, som till exempel något kränkande om en person.

Reaktionerna på sajten verkar ha varit fantastiska. Vill du ge några exempel på hur sajten har tagits emot av människorna i Stoke-on-Trent?

– Vi byggde upp vår läsarkrets under lång tid. I början tyckte vi att om vi fick 1 000 sidvisningar om dagen så skulle det vara bra, vi skulle vara nöjda med det.

Borgmästaren greps

Men det visade sig att besöksantalet stadigt skulle öka.

– Vi fick mycket hjälp av att ha ett kommunfullmäktige som hade sju partier som alla slogs med varandra. Ledamöter som greps, inklusive den valda borgmästaren anklagad för korruption. Och att BNP-ledaren Nick Griffin sa att Stoke-on-Trent var juvelen i BNP:s krona.

Besöksantalet kulminerade när sajten hade omkring 12 000 om dagen. I april och maj 2011, på väg mot det lokala och nationella valet, hade sajten 30 000 sidvisningar per månad.

Informerade väljarna

– Efter valen, som gav tillbaka Labour majoriteten, och där de sista BNP-ledamöterna inte valdes in igen, så blev det väldigt tyst. Sajten föll tillbaka till 2 000 besökare per dag. Det berodde främst på brist på material, eftersom jag tog ett steg tillbaka ett tag och Tony bestämde sig för att sluta skriva av personliga skäl. Nu håller vi en stadig nivå runt 1 500 till 2 000 besökare per dag, beroende på vilket innehåll vi publicerar.

Citat, Pits n PotsHar din sajt och diskussionerna på Pits n Pots gjort avtryck på själva politiken? Har du något exempel?

– Vi kan inte kategoriskt hävda att BNP saknar fullmäktigeledamöter på grund av sajten, men vi vill gärna tro att genom att ge dem en plattform så gjorde vi det möjligt för väljarna att ta mer välinformerade beslut kring vem de skulle rösta på.

I många fall undviker etablerade medier att rapportera om för mycket politik, eftersom man är rädd att läsare, lyssnare och tittare blir uttråkade. Pits n Pots är, som jag förstår det, ett exempel på motsatsen. Hur ser du på det?

– Tidningar måste täcka ett stort geografiskt område, i Stoke måste de bevaka fyra större församlingar och ett antal mindre stadsfullmäktige, dessutom andra nyheter än politik, sport och annat av allmänt intresse. Så jag tror inte att de undviker det. Jag tycker faktiskt att The Sentinel, den lokala tidningen i Stoke, har en väldigt bra samhällsbevakning nu. Jag tror att de måste balansera innehållet.

Ökat politiskt intresse

Citat, Pits n Pots– Pits n Pots har alltid handlat om politik så vi kunde locka en publik som var intresserad av stadens politik och dra nytta av det.

Är människor mer intresserade av politik än journalister verkar tro?

– Jag tror att de senaste 18 månaderna har intresset för politik ökat generellt på grund av statliga nedskärningar, hacking-skandalen och så vidare.

Vad är dina tips till lokala journalister, när det gäller att bevaka lokalpolitik?

– Jag pratar med fullmäktigeledamöter och tidigare ledamöter, tjänstemän och politiskt intresserade människor i stan för att få uppslag.

Nick Näslund
Mediemänniskan.se

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.