Kategorier
Uppsnappat

Orden som sårar journalister

Visst gör det ont när journalistik kallas ”skriverier”?

Få yrkeskårer blir nog så recenserade som journalisterna – och så kanske det ska vara.

Här är några begrepp som jag tror många journalister (även jag) tycker är jobbiga att höra:

  1. ”Skriverier”. Håller man inte med om utförd journalistik, kan man alltid ta detta ord i sin mun. Begreppet har en inbyggd negativ klang och insinuerar att artiklarna är en tunn soppa. ”Skriverier” är dock så vanligt att jag har märkt att det även börjar användas om journalistik som man inte tycker är felaktig: ”det är ju mycket skriverier om nyheter i en tidning”.
  2. ”Drev”. Ett självklart begrepp på den här listan. Beskriver egentligen fenomenet när journalister blir rovdjur i flock och inte sållar bort ovidkommande negativa detaljer. Sårande blir det dock när det används om en massiv bevakning i allmänhet: ”ni jobbade ju dygnet runt med den här viktiga frågan, vilket drev!”
  3. ”Notis”. En notis är en kort, redovisande text om mindre nyheter. Det har folk inte så stor koll på, så när ens artiklar kallas notiser kan det hända att man blir lite putt.
  4. ”Blänkare”. Blodsockret kan falla när folk sett att man ”skrivit en blänkare” trots att det var veckans stora jobb. Egentligen betyder begreppet en text inför något som ska hända, men senast jag hörde det användes det för att beskriva en varning om terrordåd riktat mot tågtrafik (tv-inslaget).

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.