Kategorier
Uppsnappat

Borde nyhetssajter se ut som papperstidningar?


Jo, hävdar Mike McCue som är grundare till Flipboard, en app som plockar ut det som händer i sociala medier och presenterar det i tidningsform på surfplattan. Själv är jag inte så säker på att papperstidningen är den bästa förebilden.

På Web 2.0-konferensen i San Fancisco härom veckan sa Mike McCue att han tyckte att teknikindustrin byggt bort själen i hur data presenteras på en skärm, skriver The Telegraph.

– Var är känslan? Var är inspirationen? Det här (en typisk webbsida med banner-annonser) är inte inspirerande, sa han enligt tidningen.

– En webbsidas själ är dess innehåll och vi har skalat ner det till en liten låda. En dag är det ämnat att förändras.

Enligt The Telegraph visade Mike McCue exempel på hur stora bilder och vacker typografi kunde bidra till att berätta en story också på nätet.

Läs artikeln om Mike McCues föredrag hos The Telegraph

Jag tycker det här är rätt tänkt att mjuka upp formerna på nätet, men jag tror att det finns flera fallgropar som man lätt kan trilla ner i om man vecklar ut en papperstidning på skrivbordet och försöker kopiera över den på nätet. En webbsida får inte bli en PDF.

Farhåga 1:

Neej, det är nog inte New York Times papperstidning som Mike McCue menade, om jag får gissa. Det är inte sex spalter med tät text och små, om ens några, bilder på sidorna som fungerar bäst på surfplattor och skärmar. Det är skillnad på papperstidning och papperstidning.

Farhåga 2:

Det finns de redaktioner som försökt mjuka upp den traditionella webb-formen med nyheter staplade på varandra i ett flöde uppifrån och ner. Sydsvenskan till exempel, som fått mycket kritik för sitt vågräta tänk. Det kändes mycket ovant att överblicka nyheterna på det sättet, men vågar ingen så vinner ingen. Som redaktion bör man nog inse vilka risker man tar.

Farhåga 3:

Tidningarna får inte glömma interaktiviteten, vilket många redan har gjort. Se bara på alla webbtidningar utan multimedia och alla nyhetsappar som egentligen bara är RSS-läsare för text. Som papperstidningar. På nätet.

Nick Näslund
Mediemänniskan.se

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.