Kategorier
Uppsnappat

Många snackar marknad – få journalistik

Journalist är ett av världens mest spännande och komplexa yrken. Trots det handlar bevakningen av medier i Sverige i dag främst om ekonomi, ägande, marknad och styrning – men ganska lite om journalistik.

Jag har full förståelse för att utmaningen att hitta finansiering till journalistik är intressant. Ägandet påverkar naturligtvis redaktionerna på flera konkreta sätt. Arbetsmiljö och anställningsformer är också jätteviktiga frågor. Kända journalistprofiler kan absolut vara intressanta.

Samtidigt finns det mängder av metod, spelregler och faktisk journalistik att prata om, men det hamnar ofta i skuggan.

Som lokalreporter känner jag oftast att ämnen i bevakningen av medier ligger förvånansvärt långt ifrån mig.

Jonas Kanje på Helsingborgs Dagblad kritiserade SVT:s Fönster mot medievärlden för att vara Stockholmsfixerat. Även om jag uppskattar alla program och poddar som tangerar journalistik, så var jag beredd att hålla med.

Här är en handfull av en lång rad ämnen som det vore hyperintressant att se mediebevakarna berätta om eller bjuda in till diskussion kring:

  • Många säger att lokal bevakning är viktig. Men vad är det egentligen som är viktigt? Vad är kärnan? Vilka krav kan ställas på lokala redaktioner mer än att de bara är fysiskt placerade lokalt?
  • Många redaktioner, inte minst lokalt, arbetar med väldigt små resurser. Hur bevakar och granskar man på ett effektivt sätt? Vilka konstruktiva idéer och verktyg finns för att lösa situationen?
  • Bevakningen blir förstås alltid bäst av att vara på plats. Men finns det några sätt som är bättre än andra, när man bevakar en ort på distans?
  • Vilka kompetenser saknas på redaktionerna och som skulle kunna komplettera journalisterna? Revisorer? Språkkunniga? It-utvecklare? Journalister förväntas kunna ”granska makten” – men har vi verkligen den kompetens som krävs?
  • Multijournalistiken har nu varit dominerande i mer än 10 år. Vad har det inneburit? Och har multijournalisterna lärt sig något och utvecklats? Hur mår nyhetsbilden?

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.