Kategorier
Uppsnappat

Svar till dig som är sugen på att bli journalist

Regelbundet får jag frågor från ungdomar och blivande studenter som undrar: hur blir man journalist?

journalistutbildning

En tuff arbetsmarknad för journalister

Det är jätteroligt att höra att journalistik kan vara något för dig! Trots olyckskorparnas kraxande om branschen så brukar jag alltid råda de som verkligen brinner för journalistik att följa sina drömmar.

Det finns fortfarande jobb, men de fasta anställningarna blir tyvärr betydligt färre i snabb takt.

Under 2014 försvann hundratals fasta anställningar i Sverige – det bör man vara medveten om innan man ger sig in i branschen.

Vad är kraven för att bli journalist?

Eftersom det finns så många arbetsplatser och roller som journalist, så är kraven olika. Detta baserat på mina personliga erfarenheter:

  • På en branschtidning kan det vara en fördel att ha pluggat ett visst område. Det är till exempel bra att ha läst medicin för att jobba på en vetenskapstidskrift som har ett sådant bevakningsområde. Då kan en påbyggnadskurs räcka.
  • Vill man jobba som allmänreporter, det vill säga jaga nyheter på en lokaltidning, tv eller radio, är en treårig journalistutbildning i de allra flesta fall ett krav.
  • Programledare eller sidekick i radio kan rekryteras på andra sätt. Där spelar tidigare erfarenheter också stor roll.
  • Som frilansare, journalist med eget företag som säljer texter eller inslag till etablerade medier, finns egentligen inga krav på en utbildning – men du måste förstås ha kunskaper ändå. Det är få uppdragsgivare som frågar frilansare vilken utbildning de har gått.

Vilken utbildning ska man gå?

Det finns en rad olika utbildningar efter gymnasiet, både på högskolor, universitet och folkhögskolor. Jag skulle välja en utbildning som blandar teori (etiska regler för journalister, förvaltningsjournalistik med mera) med praktiska kurser (filma med tv-kamera, sänd radio i studio, live-rapportera på webb). Personligen har jag haft fördel av att försöka hålla en så bred kompetens som möjligt (webb, radio, tv, press).

Varmt lycka till – och hör gärna av dig om det är något du funderar på!

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Ett svar på ”Svar till dig som är sugen på att bli journalist”

Jag har fått mycket beröm för för att jag kan skriva och har jag något att skriva om så brukar det bara flöda. Jag fick högsta betyg på svenska grammatiken och engelska kan jag i och med att jag gått amerikansk skola men den är rostig. Tyckte om uppsattsskrivning i skolan. Dator kan jag för husbehov. Men jag är ingen skönhet. Skulle jag passa som journalist?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.