Kategorier
Uppsnappat

Hejdå, Altavista – sökmotorn läggs ner

Altavista läggs ner

I grundskolan förklarade lärare och bibliotekarier hur man sökte på nätet: ”Man går helt enkelt in på adressen www punkt altavista punkt com”. Det var längesedan jag satt i högstadiets datasal. I dag läggs Altavista ner av sin nuvarande ägare, Yahoo.

Nätjättarnas kamp förändras ständigt, skrev Forbes i slutet av förra året, med anledning av att Google sattes under lupp av amerikanska myndigheter. Har Google för stort monopol och finns det risker med det?

Nätjätten (som inte längre är en ”sökjätte” – utan också en ”sociala medier-jätte”, ”näthandelsjätte”, ”mjukvarujätte” med mera) har en egen sajt där företaget förklarar att den enskilde surfaren kan klara sig helt utan Googles tjänster. Och visst finns det konkurrenter.

Oavsett finns anledning för journalister att fundera kring hur vi använder nättjänsterna, hur vi indirekt marknadsför tjänsterna genom att prata och skriva om dem i andra sammanhang – och om vi tycker att det är helt oproblematiskt eller inte.

Läs också: Därför bör vi skriva Facebook med stort F

Minns du Altavista? Använder du andra sökmotorer? Skriv en kommentar!

Mediemänniskan

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Ett svar på ”Hejdå, Altavista – sökmotorn läggs ner”

Åh, herregud, visste inte ens att denna relik från en svunnen tid fanns kvar! Men jag minns tydligt hur läraren i fyran gick igenom det du beskriver. Minns också en sökmotor som hette Eureka som han ivrigt propagerade för!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.