Kategorier
Uppsnappat

Så lågt är förtroendet för journalister

Journalisterna hamnade allra längst ner på botten när respondenterna i 2012 års förtroendebarometer fick klassa sitt förtroende för olika yrkesgrupper.

Bara 24 procent hade mycket eller ganska stort förtroende för journalister. Det är ett allvarligt problem – och kanske måste medierna samarbeta mer kring lösningar.

Frågan i förtroendebarometern löd: ”Ange hur stort förtroende Du har för kompetensen hos medlemmar av dessa yrkesgrupper”. Uppenbarligen hade de svarande inte speciellt höga tankar om journalisternas kompetens.

Samtidigt fanns ett högt förtroende för mediebolagen, exempelvis hade Sveriges Radio högst förtroende av alla institutioner (inte bara media) i år.

Vad tycker du journalisterna ska göra åt det låga förtroendet? Skriv en kommentar!

 

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

4 svar på ”Så lågt är förtroendet för journalister”

Jag tycker journalisters enda fokus ska vara att rapportera en så objektiv sanning som möjligt om en händelse eller situation.

De flesta journalister känns som hobbytyckande bloggare mer som skriver om deras personliga åsikter, de flesta artiklar, både in och utrikes känns alltid politiskt eller personligt vinklade och subjektiva.
Varför ska jag lyssna på någons personliga åsikter? Jag har redan massvis av sådana själv och från folk jag känner och litar på i min vardag.

Eftersom det enda tidningarna gör idag är att anklaga SD politiker för diverse saker samt kalla alla invandringskritiska människor för rasister kanske man skulle börja med objektiv och konsekvensneutral rapportering..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.