Kategorier
Uppsnappat

Ovanligt många nyhetssajter bevakar Kalmar

Kalmar, en kommun med 65 000 invånare, bevakas av fem lokala nyhetssajter. Det här är ovanligt i Sverige, där många orter har tre eller möjligen fyra alternativ.

SVT Nyheter Småland, P4 Kalmar, Barometern, Östra Småland och 24 Kalmar. Fem lokala nyhetssajter tampas dagligen om nyheter, där Kalmar kommun ingår i sajternas bevakningsområde.

Det här är ovanligt i Sverige, även om det finns fler exempel. I Jönköping finns till exempel SVT Nyheter Jönköping, P4 Jönköping, Jönköpingsposten, J-nytt och J-mini. Fyll gärna på i kommentarsfältet med fler exempel på orter som har fem sajter att välja på!

Den dagliga konkurrensen online är inspirerande och det märks att den vässar sajterna. Mångfalden är också en intressant nyansering av ”tidningsdöden” som ofta tolkas som en ”lokalmediedöd”.

Den nya uppstickaren 24 Kalmar har nyligen startat avknoppningen 24 Nybro.

I hela Kalmar län finns ännu fler lokala nyhetssajter, som Vimmerby tidning, Västervikstidningen och Ölandsbladet. Samtliga levererar nyheter dagligen.

Dock är det inte som i Vimmerby på 1990-talet…

Här om veckan hörde jag att sex olika tidningar (utöver radio och tv) hade daglig bevakning av Vimmerby på den tiden, de flesta med stationerade reportrar i stan.

Kallades det till presskonferens i Vimmerby kunde alltså reportrar dyka upp från Smålandstidningen, Västerviksdemokraten, Östgötacorrespondenten, Västervikstidningen, Barometern/OT och Vimmerby tidning. Och utöver det lokalradion förstås. Räckte stolarna?

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

2 svar på ”Ovanligt många nyhetssajter bevakar Kalmar”

Halkade in hos dig efter att ha läst din artikel om den stackars kvinnan och bristen på medmänsklighet i vårt samhälle. För övrigt bra artikel. Men nu till det här, kan inte släppa tanken till vad som skulle kunna vara så intressant att rapportera från Vimmerby; kosläpp, epa-crusing eller kanske extrapris på fläsk på Konsum?

Hej Nessa! Det finns nog en hel del att rapportera om i en kommun – allt från politik och lokala samhällsfrågor till kultur och nöjen så klart. Läser man de lokala mediernas bevakning av Vimmerby så är det inte kosläpp och epa-traktorer som står i fokus.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.