Kategorier
Uppsnappat

Nyhetssajter slåss om e-sporten

e-sport2012 måste vara året då e-sporten på allvar kom in i värmen i de stora svenska mediehusen. Samtidigt som Aftonbladet är med och arrangerar ett nordiskt mästerskap har SVT öppnat en e-sportsajt och sänder matcher i ”riktig” tv – inte bara på nätet.

”Responsen från läsarna har varit glasklar: fortsätt satsa på e-sport” skriver Aftonbladet och trumpetar ut hur de satsar på att sända Starcraft II-matcher på sin webbplats. Den 28 juli sänder nyhetssajten den nordiska delfinalen i speltillverkaren Blizzards globala Starcraft II-turnering.

Den 23 september sänder SVT direkt från Dreamhack Valencia och tävlingarna där. På kort tid har de sänt två Dreamhack-evenemang, varav delar av det senaste även visades i en av SVT:s tv-kanaler. Fansen jublar. Sändningen i marksänd tv var förstås ett erkännande.

Flera medier har dessutom redan dedikerade bloggar som står för en aktiv dator- och tv-spelsbevakning.

När dessa mediejättar omfamnar tävlingarna är det ett tecken på att intresset har ökat för sporten. Antalet besökare på världens största datorfestival i Jönköping var i somras över 21 000 – och antalet som följde arrangemanget via nätet var förra året över tre miljoner, enligt tidningen Scen och Salong. Enligt samma källa kommer man i höst för första gången att visa direktsänd e-sport på Folkets Hus och Parkers digitala biografer.

Nick Näslund
Mediemänniskan.se

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.