Kategorier
Uppsnappat

Helen Thomas spetsiga frågor i Vita husets pressrum

SVT 24 sände i kväll den HBO-producerade dokumentären Helen Thomas – veteranen i Vita huset. Helen Thomas berättade om hur det varit att sitta längst fram under presskonferenserna i Vita huset och ställa tuffa frågor till en rad presidenter, från John F. Kennedy och framåt.

Hon valdes till White House correspondents associations ordförande vilket gav henne ett ansvar för de klassiska presskonferenserna, där USA:s president kliver upp bakom ett podium i ett rum fyllt av reportrar.

Att träffa presidenterna så ofta innebar att linjen mellan vänskap och oberoende var viktig att hålla. Vid ett tillfälle reste hon sig upp och ställde en mycket spetsig fråga om mörkläggning till Richard Nixon, sekunderna efter att han offentligt gratulerat henne till en utmärkelse.
— Jag minns att jag tänkte ”vad ska folk tro om mig?”, sa Helen Thomas i dokumentären.

I dag 90-åriga Helen Thomas tvingades bort från rampljuset efter en skandal där hon fällt negativa kommentarer om judar, som hon tyckte skulle ”åka hem” till Tyskland och Polen. I dag har hon återvänt till journalistiken i mindre skala på en veckotidning i en Washington-förort.

I dag är man bortskämd med att tv-dokumentärer är tillgängliga på nätet en tid efter att de sänts, men så är tyvärr inte fallet här av rättighetsskäl. Men här kan du lyssna på en radiointervju med Helen Thomas i Nya Zeelands radiokanal Radiolive.

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.