Kategorier
Uppsnappat

Nu kan 1 000 nya radiokanaler börja sända

Myndigheten för radio och tv har öppnat för kommersiella kanaler att börja sända i digitalradionätet. Totalt finns 34 lokala områden där bandbredden i teorin räcker för att sända 32 radiokanaler. Men radiokanalerna riskerar att bli fler än lyssnarna – om inte fler människor skaffar digitalradiomottagare.

Det handlar om den digitala så kallade DAB-tekniken, som diskuterats fram och tillbaka i radiobranschen i många år. Sveriges Radio har sänt länge i det digitala nätet, som existerar vid sidan av den vanliga FM-radion. Nu öppnar alltså staten för kommersiella bolag att ge sig in och börja sända i digitalradion. Frågan är om de upp till 32 tillstånden per område är attraktiva, när internet erbjuder stora möjligheter att sända radio som går att nå i de flesta moderna mobiltelefoner via 3G och 4G.

Att ansöka om att börja sända kommersiell digital radio kostar 35 000 kronor per ansökan, oavsett om man vill sända lokalt eller över hela riket. Samtidigt slipper bolagen koncessionsavgifter, som de reklamfinansierade kanalerna har betalat på FM-sidan. Sista ansökningsdag är 1 oktober 2012.

Läs mer om digital kommersiell radio hos myndigheten för radio och tv

Vad tror du? Kommer många bolag att vilja börja sända? Får myndigheten in några ansökningar? Skriv en kommentar här nedanför!

 

 

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.