Kategorier
Uppsnappat

David Leigh berättade om världens största dataläckor

Nyligen lyssnade jag till en av The Guardians mest kända grävande journalister, David Leigh, som besökte Fojo i Kalmar. Här är några minnesanteckningar.

David Leigh, som har titeln investigations executive editor på The Guardian ligger bakom flera stora avslöjanden genom läckt data. Han har vid flera tillfällen stått inför utmaningen att ta sig an databaser med enorma mängder information och var involverad i arbetet med uppgifterna från Wikileaks och Snowden.

Hacktivister och journalister drar inte alltid jämnt

Under föreläsningen på Fojo i Kalmar berättade han bland annat om svårigheterna med att jobba med så kallade ”hacktivists”, som exempelvis Julian Assange. Hacktivister misstror ofta etablerade medier, som de ser som en långsam och okunnig del av etablissemanget. De ser sig till och med som en motreaktion mot mainstream-media.

— Men vi måste lära oss att samarbeta, sa David Leigh.

Han tror att stora informationsläckor kommer att tillhöra framtiden. Journalister behöver kunna hantera materialet och samtala med hacktivister.

Svårt samarbete över gränser

David Leigh berättade om varför flera stora tidningar i olika delar av världen samarbetade om Wikileaks-materialet. Det handlade inte bara om att materialet var intressant på en internationell nivå, utan också om att redaktionerna var nervösa. Genom samarbetet blev det inte lika lätt för myndigheter att stoppa läckan, eftersom tidningar i andra länder också satt på informationen.

Samtidigt var samarbete över gränser otroligt svårt, eftersom man inte kunde kommunicera via vanliga kanaler på nätet och via telefon. Det kunde ta lång tid att få svar på en fråga, och att då komma överens om publiceringstider kan inte ha varit lätt.

Data är inte journalistik

David Leigh avslutade med att slå fast att stora mängder data inte är journalistik i sig. Många lär sig trolla med databaser, sortera datan på tvären och på bredden. Men du måste kunna berätta vad datan innebär, menade David Leigh. Först då blir det journalistik.

Kanske är det en tankeställare, när vi presenterar stora listor, jämförelser och kartor. Ofta ligger det mycket jobb bakom, men kommer vi ihåg att förklara vad siffrorna innebär?

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.