Kategorier
Uppsnappat

Myndighet: Brist på digitala journalister

Det råder brist på journalister som bland annat behärskar digitalt foto, video och redigering, slår Arbetsförmedlingen fast.

Den statliga myndigheten har nyligen släppt en rapport om utsikterna för yrken inom kultur och media, där även journalister ingår. Det är ett dokument som sorgligt nog sammanfattar branschens utmaningar i ett och samma nötskal.

Mediemänniskan bloggade redan i våras om kompetensbristen som tornar upp sig som ett nytt problem i mediehusen.

Ur arbetsförmedlingens rapport:

I mediehus och dagspress råder det idag brist på journalister som behärskar digital fotografering, filmning och redigering samt även webbradio och webb-tv. (…) Man efterfrågar också kunniga webbredaktörer och printredigerare.

I samma rapport påpekas att många äldre journalister inte fått med sig digital kompetens.

Arbetsförmedlingen skriver bland annat att de fått signaler om att mediehusen i år (2018) har haft svårare än tidigare att hitta sommarvikarier.

Arbetsförmedlingen använder ordet ”gig-ekonomi” för att beskriva hur tillfälliga anställningar blivit vardag inom medieområdet.

Ur myndighetens rapport:

Det måste även framhållas att public service-företagens anställningspolitik (säger upp personal när de närmar sig förtursrätt) påverkar hur många man har att välja på vid rekrytering.

Läs också:

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.