Kategorier
Uppsnappat

Bör vi ge oss ut i trådarna?

Ska vi enskilda journalister i högre grad svara på mediekritik i sociala medier? Mediemänniskan tar ett lokalt exempel.

Explosionen hördes i flera stadsdelar och rutor krossades. I sociala medier undrade människor varför inget syntes på de lokala nyhetssajterna. I bevakningsområdet där jag jobbar är det här andra gången på bara några veckor som händelser diskuterats i Facebook-grupper innan medierna nåtts av nyheten – i ett av fallen innan polisen fått veta.

Den här gången gick jag in i tråden och svarade som enskild journalist. Om varför tips till redaktioner är viktiga. Om vad som händer när allmänhet hör av sig till en redaktion. Om att medierna då kan använda sina kontaktvägar och kanaler för att hitta mer information.

Kanske måste hela nyhetsjournalistkåren bli mer förklarande, kanske måste vi ta fler vardagssamtal i trådarna på nätet? Det som förr var en reflex hos många – att lyfta luren till en redaktion om något hände – ersätts i dag med inlägg i sociala medier. Lokala nyheter får eget liv, läsarna har rundat journalisterna. Det är i sig inget fel – men det är viktigt att man förstår vad man missar om man har Facebook som huvudsaklig nyhetskälla. Varför och hur en journalist kan hjälpa till att sålla, värdera och pussla ihop.

Publikkontakt handlar inte bara om att svara i de egna kommentarsfälten. Är det kanske även en uppsökande verksamhet? Och inte bara när vi jagar case?

  • Vad tycker du? Borde vi nyhetsjournalister dyka upp oftare i trådarna? Har du egna erfarenheter?

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.