Kategorier
Uppsnappat

Berättelsen om tusen hyperlokala nyhetssajter

Tim Armstrong hittade ingen information om vad som hände i hans närområde, en liten stad i Connecticut, USA. När han blev vd för mediajätten AOL hade han verklig möjlighet att göra något åt saken. Satsningen gjordes lokalt. Hyperlokalt.

Affärsidén är att ge besökarna lokala nyheter, sport, kultur, evenemangstips och en annonsmarknad för just deras närområde. När 2011 är slut har det AOL-ägda bolaget som mål att ha startat tusen lokala nyhetssajter i USA. Man är på god väg. Just nu består nätverket av mer än 850 sajter.

Webbplatserna uppdateras av professionella journalister som bor i de områden de bevakar. Sajterna organiseras i grupper om tolv, och för varje sådan grupp finns ytterligare personalresurser. Samtliga webbplatser får hjälp och stöd av huvudkontoret i New York. Dessutom har man knutit till sig flera journalistutbildningar och studenterna praktiserar som multimediajournalister för att göra sajterna ännu mer innehållsrika.

Företaget heter Patch, som på svenska betyder ”täppa” eller ”bevakningsområde”.

Fakta:

  • Var 12:e sekund publicerar någon av sajterna ett egenproducerat innehåll.
  • Nätverket har tusen lokalredaktörer.
  • De hyperlokala sajterna har tillsammans publicerat 391 artiklar om bortsprungna husdjur.
  • Nätverkets miljonte artikel var den här om en man i Florida som hedrar sin mors minne genom att fortsätta att skänka ryggsäckar till en lokal skola.
  • Patch-journalisterna gör avslöjanden också. Som det här om en guvernör som tog delstatens polishelikopter till sin sons baseball-match. Eller det här om ett allvarligt mobbningsfall i den lokala skolan.

Källa: Patch.com

Idén att ”expandera nedåt” är intressant, tycker jag. Det visar att lokal kvalitativ lokaljournalistik och lokal debatt behövs. När man surfar runt på sajterna kan man se att det uppstår lokala diskussioner kring stora frågor som USA:s ekonomi. Det behövs sådana forum, för lokala röster att komma till tals. Det är inte alltid bra att föra debatten på nationell nivå, eftersom många åsikter då drunknar i massan.

Att sajterna innehåller alltifrån bortsprungna katter till avslöjanden om maktmissbruk sätter fingret på vad lokaljournalistik handlar om: Högt som lågt samsas, men det gör det inte mindre seriöst för det.

Här kan du själv surfa runt på Patch-sajterna

 

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.