Kategorier
Uppsnappat

Andraskärmen slår sig ner i tv-soffan

Uppdaterad | Många tittare surfar på en laptop eller surfplatta samtidigt som de tittar på tv, så också i Sverige. Det här har uppmärksammats både av tv-bolagen och av andra företag. I USA håller en marknad på att växa fram för tjänster till tv-tittarens andraskärm, så kallad second screen.

Chattar – trots tidsskillnad

Den amerikanska tjänsten Sidecastr erbjuder amerikanska tv-tittare att chatta om programmen de tittar på. En av de senaste funktionerna är att man kan chatta med varandra – även om man tittar på samma program vid olika tidpunkter. Verktyget integreras med Facebook.

Tittarna deltar i På Spåret via surfplattan

I Sverige har SVT precis kört igång ett interaktivt spel som bara är igång när frågesporten På Spåret sänds i tv. På sin andraskärm kan tv-tittarna vara med och tävla mot varandra – och mot deltagarna i programmet. Enligt SVT:s utvecklingsblogg Testbild planeras flera liknande satsningar framöver.

MTG startar ny nättjänst

MTG tänker sjösätta en tjänst där tittarna kan chatta med varandra i realtid. Like.tv ska koppla ihop sociala medier med tv:n och är enligt DN inspirerad av brittiska Zeebox. MTG:s idé är att tjänsten ska omfatta alla kanaler och program.

Höga siffror

På bloggen refererar SVT till en Google-undersökning där 66 procent uppgav att man regelbundet satt med en dator när man tittade på tv. Över 80 procent hade telefonen i soffan. Jag har dock inte lyckats hitta undersökningen (hjälp mig gärna) för att ta reda på hur urvalet såg ut.

Här är en annan artikel – i Guardian – om en undersökning som också visade höga siffror för andraskärmen.

Nick Näslund
Mediemänniskan.se

 

 

 

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.