Kategorier
Uppsnappat

Hallå där, Marcus Ekdahl som drar igång nya 24HD


I dag börjar Helsingborgs Dagblad göra tv. Den nya tv-kanalen 24HD ska täcka nordvästra Skåne. Mediemänniskan.se passade på att ställa några frågor till kanalens nyhetschef Marcus Ekdahl.

Ni ska ha en slinga på 20 minuter. Hur ofta ska den uppdateras?

– En bra fråga. Vi har egentligen inga fasta uppdateringstider. I princip är det nyhetsläget som får bestämma. Men alla regler har undantag och egentligen kan vi säga att vi har en fast uppdatering på morgonen när nyhetsredaktören kör sin första sändning och en fast på eftermiddagen när vi byter redaktör. Sen uppdaterar vi när det händer något. Generellt kommer vi nog att hamna på runt åtta uppdateringar om dagen.

Om det händer en stor nyhet – hur många journalister från Helsingborgs Dagblad kommer att åka dit?

– Det varierar självklart, men låt mig säga så här: Om något stort skulle inträffa i nordvästra Skåne skickar vi minst en reporter från tidningen, en fotograf och en videoreporter.

Hur mycket kommer de att arbeta  tillsammans om nyheten? Gör de till exempel intervjuer samtidigt?

– Tidningsreportern ska kunna fungera som tv-reporter och stillbildsfotografen ska vid behov kunna ta rörliga bilder som ett komplement till videoreporterns och för att snabbt kunna skicka upp till vår sajt hd.se. När en stor händelse inträffar har nämligen alla inblandade webben som första plattform att arbeta mot. Både stillbild och text samt videoinslag ska publiceras på hd.se så snabbt som möjligt. Sedan förädlas nyheten till tv-kanal och tidning.

Du har sagt att nyheterna ska presenteras i samtliga kanaler, men att det kommer att göras på olika sätt eftersom kanalerna har olika förutsättningar. Vill du ta ett exempel?

– I grunden handlar det egentligen om att olika mediekanaler har olika styrkor. I en tidning kan du fokusera mer på fakta, siffror och mer fördjupande resonemang kring en nyhet, på webben har du möjligheten till interaktiviteten med läsarna och ett oändligt utrymme för mermaterial. Medan tv handlar mer om känsla. Därför kommer vi att fokusera på att berätta historier och lyfta fram case i stor utsträckning.

Är det TV4 Helsingborg som blir 24HD:s huvudkonkurrent?

– Ja, på det sättet att vi arbetar med rörlig nyhetsjournalistik i Helsingborg. Men vi täcker hela nordvästra Skåne och gör det med ett mediehus med över hundra journalister i ryggen. Inom det geografiska området finns det fler aktörer, men vi koncentrerar oss på att ge nordvästskåningarna så bra lokala nyheter som möjligt, inte på möjliga konkurrenter.

Titta på tv-sändningarna:

Det går att titta på tv-kanalen på webben – på 24HD.se

 

Programmen på 24HD:

Uppkorkat – ett program om vin

Sicket jobb – hänger med ut på tunga, annorlunda eller intressanta jobb

24 Fotboll – bevakar regionens fotbollsklubbar

Blåljus – ett lokalt ”Efterlyst” med ambition att hjälpa till att lösa brott

24 Hockey – bevakar nordvästskånsk ishockey

Husesyn – ett program om inredning

Nick Näslund
Mediemänniskan.se

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.