Kategorier
Special

Så funkar robotjournalistiken

Okej, så vad handlar det här med robotjournalistik om egentligen? Hur fungerar det? Och vad kan en robot egentligen göra?

Kategorier
Special

Kameradrönare vanligare som verktyg i media

TV4:s så kallade drönare har fått mycket uppmärksamhet under Almedalsveckorna 2013 och 2014. Flera medieföretag sägs också ha upptäckt drönartekniken där och då. Men den har faktiskt använts länge av olika produktionsbolag.

Kategorier
Reflektioner

Det är väl klart att inte media ska påverka valresultaten!

Två professorer i journalistik, Jesper Strömbäck och Lars Nord, har skrivit en ny bok – Kampen om opinionen. Enligt boken fokuserar journalisterna mer och mer på det politiska spelet – och det går ut över skildringen av sakfrågorna. Om detta stämmer finns all anledning att vara självkritisk.

Kategorier
Reflektioner

Ska journalister förändra världen?

Min upplevelse är att alla journalister ligger på en skala mellan två ytterligheter. Två huvudtyper som skiljs tydligt av en skarp gräns mitt på skalan. Vilken typ är du?

Kategorier
Reflektioner

Sommartorka – symtomet av ett vinterproblem

Tema: nyhetstorka | Uppstår sommartorka bör redaktionen eller journalisten själv fundera på vilka källor man har. Hårt men sant. Lutar man sig mot administrativa myndighetsnyheter blir det förstås ekande tomt när sommaren kommer.

Kategorier
Reflektioner

Nyhetstorka – inte ett tecken på för få nyheter

Tema: nyhetstorka | Bland publiken – och ibland också hos journalister – råder bilden att det finns ett givet antal nyheter varje dag. Om det antalet minskar för mycket blir det ”nyhetstorka”, under semesterveckorna kallad sommartorka. Jag håller inte med.

Kategorier
Reflektioner

Ger det någon effekt att skälla på media?

De flesta svenska redaktioner har nog ungefär samma erfarenheter. Många samtal från publiken handlar om kritik mot medierna i allmänhet, eller redaktionen i synnerhet. Frågan är vad denna våg av kritik ger för effekt på hur vi journalister tar till oss konstruktiva synpunkter.

Kategorier
Praktiska journalisttips

Spela dum – och få ut mer av intervjun

Att spela okunnig är ett bra sätt att genomföra granskande intervjuer, är min erfarenhet. Intervjupersonen får förklara från grunden – och då blir också luckorna tydligare, om det är läge att granska vad den intervjuade sagt.

Kategorier
Reflektioner

Måste man vara psykopat för att ställa kritiska frågor?

En intressant diskussion i radioprogrammet Mediernas bakompodd får mig att fundera: Måste man sakna empati för att kunna ställa någon mot väggen?

Kategorier
Reflektioner

Bra att generaliserande mediekritik strimlas sönder

Medierna i P1 härom veckan lyckades på ett effektivt sätt plocka ner generaliserande mediekritik i småbitar. En storm mot ett så kallat mediedrev visade sig i själva verket bottna i några få övertramp.

Kategorier
Reflektioner

Ansikten har en magisk dragningskraft

Vi människor är sociala djur och är oftast intresserade av andra människor. Ett exempel är den kraft som ansikten har. Det är ingen slump att reklam använder människor, som gärna ser trevliga ut och ler.

Kategorier
Reflektioner

Skilj på teknik och metod på nyhetswebben

Att arbeta med journalistik på webben riskerar att handla om hur verktyget fungerar, eftersom webbande i hög grad förstås kräver tekniska kunskaper. Men metoderna får inte glömmas bort när vi lär upp nya webbjournalister, tycker jag.

Kategorier
Reflektioner

Vilket ansvar har journalister för politisk pajkastning?

Kan vi journalister motarbeta den politiska pajkastningen och styra över till ett större fokus på politikens innehåll? Det tror jag; och det behöver inte bli en mindre dramatisk journalistik för det.

Kategorier
Reflektioner

Pedagogiken minst lika viktig som innehållet

Jag hör hur det hetsas mot formen, grafiken, nyhetsbilderna. Nåväl, form är inte viktigare än innehåll. Men den pedagogiska nyttan av formen gör att journalisterna har möjlighet att nå ut med sin journalistik – och vem vill inte det?

Kategorier
Reflektioner

”Enligt”– ett magiskt ord

Lördagens Medierna berättade om flera redaktioners ”okritiska” rapportering om tågolyckan på Saltsjöbanan utanför Stockholm. Att rapportera om anklagelser – såsom gripanden, anhållanden och misstänkta brott – tillhör dock vardagen och är svårt att undvika.