Kategorier
Special

Så funkar robotjournalistiken

Okej, så vad handlar det här med robotjournalistik om egentligen? Hur fungerar det? Och vad kan en robot egentligen göra?

Vad kan en robot göra?

Robotjournalisterna kan redan i dag:

  • Leta upp och samla fakta från olika källor (källa)
  • Värdera källors trovärdighet, det vill säga värdera webbsidor beroende på vilka som länkar dit (källa)
  • Välja vinkel (källa)
  • Faktagranska (källa)
  • Skriva texter, med hjälp av förberedda formuleringar (källa)
  • Gissa om det är ett hett nyhetsläge (källa; PDF)
  • Publicera sig automatiskt på en nyhetssajt eller twittra själv
  • Agera nyhetsuppläsare (källa)

…med mera.

Uppmärksammade exempel

Robotjournalistik blev omdiskuterat i medierna världen över under 2014. Några av de mest spridda exemplen är LA Times robot Quakebot som skriver texter om jordbävningar. Andra exempel är Forbes och AP som låter algoritmer producera ekonomitexter.

Det finns också en video på en japansk robotdocka som kan läsa nyheter i tv.

Robotjournalistiken har problem att lösa

0robotNär en basketspelare förväxlades med en annan man, kablades nyheten om hans död ut av New York Post, enligt Slate. Nyhetssajten rättade misstaget, men en robot hade hunnit snappa upp nyheten och twittrade om den. Efteråt drog aldrig roboten tillbaka sin nyhet.

Ska man vara ärlig twittrade roboten enbart att något hade hänt, inte exakt vad. Enligt Slate väcker detta dock frågan om hur mycket förtroende man kan ha för robotjournalistiken.

Robotarna har dessutom svårt att göra etiska överväganden från fall till fall. Är de inställda på att publicera när en ny fakta dyker upp, så gör de det — oavsett vem eller vad det handlar om.

Men robotarna kan också hjälpa till att hindra felaktigheter

Det pågår faktiskt försök med att använda robotar för att slå tillbaka mot ryktesspridning i sociala medier. Felaktig fakta kan bemötas av roboten, som sätter igång med flera åtgärder, exempelvis talar om för den som sprider vidare en felaktig uppgift att den inte stämmer.

Det finns också flera försök att hjälpa journalistiken med automatisk faktagranskning.

Är robotjournalistik framtiden?

Robotarna är nog det minsta hotet mot journalistjobben. Däremot kan robotar bli ett komplement till människorna på redaktionerna. Robotjournalisterna kan utföra tråkig, repetitiv rapportering. För att se de större perspektiven, lägga pussel och se det unika i varje story kommer journalistik skapad av människan att behövas även i framtiden.

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

7 svar på ”Så funkar robotjournalistiken”

”Det pågår faktiskt försök med att använda robotar för att slå tillbaka mot ryktesspridning i sociala medier. Felaktig fakta kan bemötas av roboten, som sätter igång med flera åtgärder, exempelvis talar om för den som sprider vidare en felaktig uppgift att den inte stämmer.”

Ha, ha, ha! Det låter som den nya världsordningens dröm detta, men har du, Nick, något exempel på hur en robot gör när den tar upp kampen mot de så kallade ryktesspridarna? Kan den argumentera för sin ståndpunkt och inte bara säga att motståndaren har fel?

Givetvis, men man måste vara noga med språket och ordens betydelser. Många journalister kan inte ge en korrekt definition av vad en konspirationsteori är. Det är väldigt allvarligt. Exempelvis trodde en känd journalist på SR att Obamas olaglighet för presidentämbetet i USA är en konspirationsteori. Det är så att man ramlar av stolen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.