Kategorier
Reflektioner

Vi ser film i HD – men ringer med brus

Fnurra på tråden. Kraven på medier av hög teknisk kvalitet har bara ökat. Vi kräver att få streama musik i minst ”cd-kvalitet” och tv-skärmar, surfplattor och mobiler visar video i HD. Samtidigt kan telefonernas samtal vara brusiga, knastriga och med låg volym.

Hallå?

Det fanns en tid då telefonlinorna bar lika klart ljud som om du stod i samma rum. Nåväl, nästan åtminstone. Äldre generationer kan berätta om tiden då man kunde avgöra vad som hände i bakgrunden av ett telefonsamtal. Var det inte nån som diskade i köket? Några barn sprang förbi och fnittrade. En bildörr smällde igen på gatan utanför.

I dag får vi vara glada om vi ens hör den vi pratar med.

Drabbar medier

Vad gör det här inlägget på en medieblogg? Jo, den dåliga kvaliteten på ljudet går ut över medier. Både nyhetsredaktioner som sysslar med rörlig bild och med radio använder ofta telefonintervjuer – men det är inte långt kvar innan det är omöjligt.

Orsaken till det våldsamt dåliga ljudet i dagens telefoner sägs vara (efter vad jag hört från de som kan det här bättre än mig) att dagens telefonlinor går genom en hel skog av olika typer av tekniker. Först ska linan genom ett digitalt växelsystem, sedan ut genom ett analogt snöre, sedan tillbaka till en digital miljö, kanske växla så ett par gånger – innan ljudet till slut ska kämpa sig igenom dåliga headsets, hörlurar med mikrofonfunktioner och en mängd andra påhitt.

Det är ett under att budskapet ens orkar fram hela vägen.

Telefonintervjuer har länge setts som något man bör undvika, eftersom ljudet ofta blir brummigt. Radiolyssnare i bil kan till exempel uppleva att den intervjuade personen ”försvinner”, eftersom trafikbullret slår ut telefonbrummet.

Nu har de kassa telefonlinorna gjort problemen värre.

Redaktionernas egna ”telenät”

Det här gör också att medieföretag börjar titta på andra lösningar. Internettelefoni (jag vägrar kalla det Skype när man kan ringa med 29394 andra tjänster) är vanligt – ni vet, den komprimerade ljudkvalitet som man förr fnös åt, men som i dag faktiskt är mycket bättre än vanlig telefoni.

Redaktioner bygger också egna system. I det här videoklippet berättar radiojournalisten Charlotte Gay att det brittiska mediebolag som hon jobbar för, har en app som de uppmanar frekvent förekommande intervjupersoner att ladda ner. På så sätt säkrar redaktionen själv kvaliteten.

Problemet är ju att det blir mycket mer omständigt om inte vem som helst går att intervjua – bara de med en viss app installerad i telefonen.

Klick.

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

2 svar på ”Vi ser film i HD – men ringer med brus”

TACK! Äntligen någon som tar upp den dåliga ljudkvaliteten i de nya telefonerna!!!
Det är ju nästan obegripligt att man får stänga av ett fungerade system och byta ut det mot något mycket sämre!
Jo, visserligen kan man ringa varifrån som helst (nästan), men som lite äldre har jag svårt med den nya tekniken.
Den har även skadat hörseln – hade i början proppar i öronen för att kunna höra, men ibland smäller det i luren så högt att det är skadligt.
Det blir troligen många som får hörselskador – ett ständigt tjutande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.