Kategorier
Reflektioner

Vi måste prata om det här med bilder på polisbilar

En bild på en polisbil kan väl aldrig sitta fel? Mnja, det finns faktiskt saker att tänka på.

Bilder på polisbilar har exploderat på nyhetswebbarna. De ses som genrebilder som man kan stoppa in i alla artiklar som handlar om brott eller blåljus. Jag har själv använt dem.

Varför har de blivit så vanliga? En anledning är sökoptimering. En sida blir mer attraktiv om den innehåller en bild. En annan anledning är att bilden ofta hänger med när man delar länken i sociala medier och en bildsatt artikel är mer intressant att klicka på än en text utan bild.

Men det finns fallgropar – och problem som man åtminstone ska vara medveten om.

Vi i branschen har koll på vilka bilder som är genrebilder och inte. En genrebild anges ofta som ”arkivfoto” i bildtexten och polisbilsbilderna är oftast tajt beskurna, så att man inte ska kunna se sammanhang eller plats. Det är inte säkert att läsarna är med på noterna.

Risk: Vi riskerar att urvattna de gånger då vi faktiskt publicerar autentiska bilder från händelsen. Av etiska skäl kanske vi inte vill visa platsen utan beskär bilden lika tajt som genrebilderna. Vad är då skillnaden?

Bilderna kan också avslöja mer än vad vi tror. Exempelvis kan registreringsnummer eller anropsnummer kommit med på bilden.

Risk: I vissa fall är det möjligt att en identifierbar polisbil kan ha viss betydelse, eftersom insatta läsare möjligen skulle kunna dra felaktiga slutsatser om vilka poliser som varit inblandade eller var något har skett.

I övrigt blir bilderna väldigt lika varandra, vilket ger förutsägbara sajter. Förutsägbarhet blir tråkigt och nyheterna riskerar att flyta ihop. Vem vill läsa ännu en nyhet i mängden?

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.