Kategorier
Reflektioner

Det är inte självklart var Kärrtorp ligger

Nazister attackerade nyligen en fredlig demonstration i Kärrtorp. Men som läsare får man själv luska ut i vilken stad det ligger.

Mediemänniskan kan se en viss tendens, där journalister på huvudorter riskerar att bli hemmablinda – och glömmer att förklara var platser ligger, eftersom de finns i deras närhet.

I flera artiklar – och förstås ännu mer i puffarna – har det varit upp till läsaren att gissa sig till att Kärrtorp ligger i Stockholm. Texterna har ofta uppdaterats flera gånger, så jag undviker att länka, eftersom det kan ha rättats till i nya versioner.

Det hade förstås inte varit lika självklart att skriva om en händelse ”i Hjärsta” utan att väldigt snabbt förklara att det ligger i Örebro.

Det här fenomenet är dock inte något som är unikt för journalister baserade i Stockholm. Även i mindre bevakningsområden kan en sådan hemmablindhet infinna sig, även hos mig själv. Det gäller att ha det i minnet när man rapporterar – att hela tiden utgå ifrån att det finns läsare utan förkunskap om området.

Det geografiska perspektivet är förstås bara ett av många. Vad mer glömmer man, utifrån att man tycker något är självklart?

 

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

2 svar på ”Det är inte självklart var Kärrtorp ligger”

Sportgren. Vanligt att sportjournalister glömmer att skriva om det rör sig om innebandy, fotboll, ishockey eller annan sport. Ofta framgår det ju ändå (av bilder t ex) men ibland blir det komiskt. Antar att det är självklart för initierade att ”Mackan” Persson spelar sporten XX, men inte för alla…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.