Kategorier
Reflektioner

Valjournalistikens 3 viktigaste beståndsdelar

Valbevakning. Mediemänniskan listar de viktigaste sätten att bevaka ett val.

Debatt

Att låta politiker och andra opinionsbildare diskutera och debattera är förstås en viktig pusselbit. Den brukar dock vara omdebatterad. I årets valrörelse (2018) har vi hört journalister ifrågasätta vissa typer av bråkiga debatter som de menar riskera att öka polariseringen.

Debatt kan i sin bästa form vara klargörande, eftersom politikerna tvingas vässa sina argument. Men den här formen kan inte vara den enda, utan måste kompletteras med annan valjournalistik, tycker jag.

Guidning

Valkompasserna är flitigt använda och är en del av den guidande valjournalistiken. Men det är inte den enda formen. Ibland behövs annan typ av guidning där journalister redaktörar politikernas åsikter och visar dem i tabeller, intervjuserier eller på andra sätt sätter dem sida vid sida. Till guidningen, som jag tycker är ett av journalistikens viktigaste uppdrag inför ett val, räcker inte bara debatter.

Men har den mer redovisande guidningen spelat ut sin roll, nu när vem som helst kan surfa in på partiernas hemsidor och på så sätt jämföra? Absolut inte, säger jag. Journalister och redaktörer har en resurs som inte vanliga människor har: arbetstid. Tiden att sätta ihop överskådlig guidning i sakfrågor och ideologi är en bristvara – där är journalisterna experterna.

Journalister kan dessutom sålla i alla utspel och sortera upp vilka förslag som är genomgripande och vilka som handlar om mindre effekter (vad innebär det att man satsar 1 miljard på Sveriges alla landsting – är det mycket eller lite). Den guidande valjournalistiken kan sätta åsikter, summor och förslag i relation till varandra.

Dessutom är många partier fortfarande dåliga på att presentera sin politik på ett tydligt sätt via sina sajter, inte minst lokalt. Bara några dagar innan valet (2018) surfade jag själv in på ett stort partis lokala kommunsida, där den senaste uppdateringen var från 2017 och handlade om att en politiker opererat sin höftkula!

Granskning

Sist, men absolut inte minst, är granskning inför ett val en naturlig del av god valjournalistik. Vilka politiker ställer upp i valet? Vilka effekter skulle de politiska förslagen ge? Och har partier med makt lyckats med sina vallöften? Det finns en rad frågor att granska för journalister med tid.

Inför årets val (2018) har vi sett en rad granskningar. Politikers ageranden har satts i relation till den politik de säger sig vilja driva. Politikers satsningar har satts i relation till vilken effekt det skulle få, exempelvis på klimatområdet.

Samtidigt är granskningarnas metoder och effektivitet alltid något vi journalister bör utveckla. Få journalister har exempelvis tillgång till de digitala verktyg eller den expertis som i teorin borde kunna få oss att bli mer effektiva. Att ha en robotjournalist på ena axeln och en revisor på den andra vore min dröm.

Läs också:

Vilken punkt har jag missat? Vad tycker du är viktiga beståndsdelar i valjournalistiken? Välkommen att kommentera!

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.