Kategorier
Reflektioner

Valbevakningen: Hjulet är redan uppfunnet

Inför ett valår ställer sig många medier frågan: vad kan vi göra annorlunda i år? Att utvärdera tidigare arbete är bra, men det är viktigt att inte tappa bort kärnan i valbevakningen.

”Hjälper vi väljaren att förstå alternativen?” är en viktig fråga, som inte får tappas bort bland kommentarer, analyser av partiernas strategier, politikerbråk och skandaler.

Ett val handlar förstås om alternativ – och vad de står för.

Många väljare säger att de ”inte är insatta”. Hur kan medierna hjälpa till att så opartiskt som möjligt presentera och granska alternativen?

Det här är viktigt – både på EU-nivå, riksplan och lokalt. Hur stor del av befolkningen har egentligen koll på vad alternativen står för i landstings- och kommunvalen? Även lokalt är det stora budgetar som det ska tas beslut om; bara en enda kommun kan omsätta flera miljarder kronor om året. Då är det värt att väljaren får så mycket på fötterna att hen kan göra ett medvetet val.

I år, 2018, varnas för nya utmaningar genom ett virrvarr av fejkkonton, desinformation, påverkanskampanjer och trollfabriker. Då är det viktigt att det finns möjlighet att hitta källor som förklarar och visar alternativen.

Det är valår – och redaktionerna kraftsamlar för att hjälpa sin publik så mycket som möjligt. Håll fast vid det och lycka till!

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.