Kategorier
Reflektioner

Utmaning 2: Publiken värjer sig mot jobbiga problem

I en serie blogginlägg identifierar Mediemänniskan fem utmaningar för journalistiken, i slumpvald ordning. Vilka utmaningar ser du? Kommentera gärna!

Att få publiken intresserad har alltid varit en nöt att knäcka för den som vill få läsare, lyssnare eller tittare till sin journalistik. När allt fler valmöjligheter gör att konkurrensen hårdnar måste journalisterna inte bara servera problem – utan också lösningar.

Stora samhällsproblem har alltid varit viktiga ämnen att belysa i kvalitativ journalistik. Men när publiken i dag lätt kan välja bort tråkiga problem blir det allt svårare att få genomslag, gehör och engagemang för de problem som journalisterna vill släpa fram i ljuset. Utmaningen ligger då i att göra samhällsfrågorna lätta att förstå, greppbara och dessutom visa på lösningar och att inge hopp.

Avsluta i en tro på framtiden

Journalistik har alltid arbetat med dramaturgi. Lyckas journalisten bygga en berättelse på ett engagerande sätt kan den avslutas i en hoppfull slutsats. Samtidigt måste journalisten se upp, så att slutsatsen inte är politiskt laddad, om opartiskheten ska vara intakt.

Hur tycker du att journalisterna ska tackla den här utmaningen? Hur ska journalistik om viktiga frågor inte enbart vara negativ? Skriv dina tankar som en kommentar här nedanför.

Mer läsning:

Utmaning 1: Trovärdig journalistik når inte störst publik

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.