Kategorier
Reflektioner

Är din mamma en tjuv?

Din granne, din mamma, din politiker – kanske du själv. Alla riskerar att göra det: Bryta mot upphovsrätten.

Att ta en bild från nätet och själv publicera den i sociala medier bryter nästan alltid mot upphovsrätten. Den som skapat bilden kan i efterhand kräva att bli ersatt och då handlar det om högre belopp än om bilden köpts på ett hederligt sätt från början.

Likadant är det att skärmklippa ut tidningsartiklar och lägga upp dem som bilder i sociala medier. Jag ser det på Facebook flera gånger i veckan. Politiker som går runt betaltjänster och sprider artiklar utan att bry sig om upphovsrätten – eller privatpersoner som delar hela tidningstexter som bider helt utan tankar på att texterna tillhör tidningarna.

När Mediemänniskan ställde frågan till följarna på Twitter blev svaret att det här är mycket vanligt.

”Vi har skickat ut två meddelanden bara i dag – och texttjuvarna verkar inte ha en aning om att det inte är okej” skriver en journalist på SN.

De flesta som svarar henne är trevliga och ber om ursäkt.

En annan kollega berättar att de har problem med en förening som vägrar förstå och som fortsätter att stjäla hela texter om klubben.

Själv har jag flera gånger hittat mina bilder som jag tagit för arbetsgivare på andra forum. Och nej, det räcker inte att ange källan. Det är lite som att felparkera med varningsblinkers – det blir liksom inte okej för det.

Vad gör man då åt det? Vår enda möjlighet är att informera om upphovsrätten och varför den finns. Ett annat motmedel är att faktiskt publicera att politikern, myndigheten eller någon annan offentlig text- eller bildtjuv bryter om upphovsrätten. De borde ju veta bättre.

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

5 svar på ”Är din mamma en tjuv?”

Oj, är det så? Jag trodde jag fick ta en skärmdump ur webbtidningen eller ett foto på en sida i pappersvarianten och sen publicera om jag anger källan. Det har jag gjort några (för att inte säga många) gånger. Tack Nick för information! Men jag får ha en klippbok med utklippta/inklistrade tidningsartiklar och visa – hur många jag vill, eller bara ha själv? Dum fråga kanske. :o

Ja, du får förstås länka till vad som helst. De flesta källor blir glada att vara länkade till. Det som blir problematiskt är om man kopierar texten och lägger in den i ett eget inlägg på Facebook, eller lägger ut skärmklipp av texten. Men länka går superbra :)

Svara

Ja, för egen del (som en klippbok) får du spara vad som helst. Problemet blir när man publicerar grejerna öppet. Bättre att då länka till artiklar man vill sprida.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.