Kategorier
Reflektioner

Låt inte sommartorkan få fäste!

I sommar hoppas jag att vi en gång för alla kan utrota sommartorkan som ett legitimt skäl till att nyheterna blir sämre eller färre.

Inget svider i ett journalisthjärta så mycket som när läsare, lyssnare eller tittare hör av sig och undrar om det är ”nyhetstorka”.

Här är några tips för att hålla sommartorkan på avstånd:

  • Gå tillbaka två månader i arkivet och kolla vilka nyheter som är värda att följa upp nu under sommaren. Vad hände sedan? Är känslorna likadana i dag? Har rivalerna blivit vänner?
  • Ring experter på en annan ort! Om en tjänsteman i din kommun är på semester och du behöver hjälp med att tolka reglerna – ring grannkommunen. Semestrar infaller inte samtidigt.
  • Strunta i de administrativa nyheterna – skildra känslorna istället. Se sommaren som en möjlighet att göra en annan typ av journalistik än man ”måste” göra under terminerna. Eller måste man det? Ring upp kriminella och brottsoffer, de som var med om en olycka förra veckan och skildra de som kämpar mot sjukdom.

Fler tips: Sommartorka – symptomet av ett vinterproblem

Läs också: Nyhetstorka – inte ett tecken på för få nyheter

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

3 svar på ”Låt inte sommartorkan få fäste!”

Halloj!
Jag har lite funderingar kring detta med media,journalistik.. Har sommarjobbat som fotograf och har ett starkt intresse för att skriva, fått en hel del beröm för min förmåga att utrycka mig i skrift. Jag sysslar mycket med att skriva, lära mig mer om hur samhället fungerar samt att fotografera.
Jag undrar hur jag kan göra för att utvecklas mer inom området journalistik, fotografi som ungdom? Någon jag kan kontakta? Vad finns det för möjligheter?
Tack på förhand!

Hälsningar
Fotografen

Hej Fotografen! Vad roligt att du är intresserad av journalistik! Lite beroende på din ålder finns ju olika möjligheter när det gäller utbildning. På många ställen finns medieinriktningar på gymnasiet och därefter finns en rad journalistutbildningar på högskolor eller universitet.

I övrigt arrangeras skrivarkurser av studieförbund. Jag skulle också prova med att fråga ditt lokala bibliotek om de känner till någon skrivarkurs, som kan ge mer inspiration.

Dessutom finns många fina resurser på nätet, som exempelvis Ung Media och UR:s teman om medier.

Kolla här: http://www.ungmedia.se/utbildning
Och här: http://www.ur.se/Tema/Kallkritik-genomskada-mediebruset

Hör gärna av dig igen, om det inte riktigt var svar på det du sökte.
Allt gott och lycka till!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.