Kategorier
Reflektioner

Sluta snacka skit om sommarvikarier

Fördomarna mot yngre vikarier börjar bli lite väl trötta, tycker Mediemänniskan.

Läser en tråd i Journalistbubblan, en grupp på Facebook som inte alls är en bubbla för journalister utan för medieintresserade (?) och andra som vill kritisera journalistiska medier för än det ena, än det andra.

Tråden handlade den här gången om en artikel full med stavfel, vilket självklart ska kritiseras. Svaren om att ”sommarvikarier” nog bär skulden kommer som ett massutskick på posten.

Det gör mig lite småförbannad.

Själv är jag uppe i 12 års heltid i yrket, om man inte räknar åren som just sommarvikarie. Jag är fastanställd, med all den trygghet som det innebär. Jag är långt ifrån äldst i yrket, men har redan sett hur många sommarvikarier som helst komma och gå.

Bland vikarierna har det funnits alla typer – ambitiösa och mindre ambitiösa, duktiga och vissa med utvecklingsmöjligheter. Men många har varit en otrolig tillgång, inte minst digitalt. De kan skriva nyhetstexter, tar självklart egna bilder på fältet utan tjat, tar till sig instruktioner och bidrar till redaktionen på fantastiska sätt.

I dag har i stort sett alla ”sommarvikarier” två eller tre års journalistutbildning på högskola eller universitet. Det innebär förstås inte att man är fullärd, men man har med sig de etiska reglerna, reflekterat kring nyhetsvärdering och många är vana att arbeta digitalt med olika medieslag.

Att det skulle bli sämre kvalitet för att det är en vikarie som sitter på stolen är därför långt ifrån en självklar konsekvens.

Mina erfarenheter säger att gränsen snarare går mellan två andra kategorier: Intresserade och ointresserade. Och att den gränsen kan skära genom alla ålderslager.

Fördomarna mot (ofta yngre) sommarvikarier börjar därför bli förlegade i branschen, tycker undertecknad. Problem som dåligt språk, konstiga vinklar, dålig research eller andra kvalitetsbrister är snarare en konsekvens av svagheter i organisationen.

I samma ämne;

Vill man höja blicken lite, så råder det dock en kompetensbrist i åtminstone delar av branschen. Den har dock ingenting med de varmare månaderna på året att göra, utan om ett mer generellt problem. Läs gärna blogginläggen Vi måste prata om den akuta kompetensbristen och Hur väcker vi ungas intresse för journalistyrket?

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.