Kategorier
Reflektioner

Plötsligt var inte medierna så farliga

Innan jul skrev jag en debattartikel på sajten Second Opinion, angående Världen Idags text om hur riksmedierna betett sig i Långared, där ett fruktansvärt dubbelmord skett. Efter artikeln på Second Opinion visade det sig att mediekritiken var överdriven.

Jag skrev bland annat:

Tidningen Världen idag berättar storyn om när journalisterna intog Långared. Med helikoptrar, OB-bussar och mikrofoner dundrade de in, alla medier till samma plats. Som. Ett. Drev.
Lokaltidningens redaktionschef slår fast att invånarna i byn nästan är lika chockade över riksmedias pådrag som över själva händelsen – ett avskyvärt dubbelmord. Är det verkligen så? Är medieuppmärksamhet skadligt och borde journalisterna hålla sig borta från skakande händelser?

”Saklig och korrekt”

Second Opinion gjorde en egen uppföljning med kyrkoherden i byn. Enligt den texten tycker han att medierapporteringen i stort var ”saklig och korrekt”, bortsett från ett par faktafel i enskilda medier.

Det tycker jag är viktigt, att mediekritiken blir konkret. Att kritiken riktas mot de fel som görs och inte generaliserar.

Nyhetstorka?

En vanlig kritik mot media är att alla åker till samma plats när en stor nyhet händer. Borde inte medierna turas om att rapportera om nyheter? Varför måste alla åka till samma plats? Beror inte detta på nyhetstorka?

Såhär skrev jag i debattartikeln;

Kanske måste vi journalister vara bättre på att förklara vår roll. Att vi då och då berättar varför vi kör in i Långared när ett uppseendeväckande mord har skett. […] Varför inte redaktionerna kan dela upp nyheterna emellan sig och säga ”den här gången åker TV4 till byn, vi andra stannar hemma av hänsyn”.

För mig har frågorna flera självklara svar. Det finns ett behov av att få de största nyheterna i en och samma kanal. Det är dessutom förstås omöjligt att dela upp nyheterna av konkurrensskäl. Stora nyheter vill alla medier rapportera om.

Däremot bör vi journalister ibland fråga oss om en nyhet verkligen är stor? Är den intressant för hela det område som vi bevakar?

Vad tycker du?

Sköter sig medierna? Gör alla fel eller bara vissa? Skriv gärna en kommentar!

Artiklarna:

Världen Idags artikel: När Mediadrevet intog Långared

Mediemänniskans artikel på Second Opinion: Är det farligt och skadligt att medverka i media? som först publicerades här på bloggen.

Second Opinions uppföljande artikel: När riksmedierna lämnade Långared

Nick Näslund
Mediemänniskan.se

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.