Kategorier
Reflektioner

Overklig nyhetsvärdering i svenska filmer

En mördad läkares ansikte täcker en helsida i Dagens Nyheter. I SVT:s och TV4:s nyhetssändningar publiceras ansiktsbilder på dödsoffer eller efterlysta brottslingar. Det här är scener ur två aktuella svenska filmer.

Vem som helst skulle säkert upptäcka konstigheter om deras yrke dyker upp på film. De flesta har säkert hört poliser och läkare berätta om att vardagen i Ystad inte är så dramatisk som på vita duken. För att få filmens detaljer ska bli så verklighetstrogna som möjligt hyrs diverse experter och specialister in. Stuntmän ska borga för att våldet ser autentiskt ut, soldater eller historiker berättar hur det går till på slagfältet.

Själv blir jag ofta förvånad över nyhetssändningarna i filmerna.

I Hamilton: I nationens intresse täcker den mördade läkaren Maria Solskas ansikte hela skärmen i TV4:s nyheter. Ansiktet täcker också en helsida i en tidning liknande DN. Artikeln om mordet upptar ett uppslag. I Arne Dahl: Ont blod visas också ett ansikte upp i tv-sändningarna. Där är det en rymling som flytt från fängelset som publiceras, den här gången hos SVT.

Något liknande skulle aldrig ske i verkligheten. Medierna är återhållsamma med att publicera bilder av mordoffer och brottslingar, inte minst i nyhetssändningarna. Det kan eventuellt ske i dokumentärer eller program som skildrar kriminalitet, exempelvis Efterlyst eller Veckans Brott.

Ser ditt yrke konstigt ut på film? Skriv en kommentar här nedanför!

Nick Näslund
Mediemänniskan.se

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.