Kategorier
Reflektioner

7 svenska nyhetschefer: Så här creddar vi

 


För någon vecka sedan blev Nyheter 24:s chefredaktör Ehsan Fadakar irriterad på att flera medier slutat att credda efter att de själva fått nyheten bekräftad av liknande eller samma källor som Nyheter 24. Detta fick mig att fundera över hur olika nyhetsredaktioner resonerar när det gäller att ge cred.

Här kan du läsa Resumés artikel om Nyheter 24 som ansåg sig vara bestulna på nyheter av bland annat TT och SVT.

Personligen levde jag i tron att alla nyhetsredaktioner slutade att credda så fort de själva hade fått saken bekräftad, men där hade jag fel.

Under veckan som gick frågade jag sju nyhetschefer på olika redaktioner hur de creddar. De flesta verkar skilja på ”enkla” nyheter och ”tidskrävande” scoop. Mellan dessa båda kategorier skymtar intressanta gråzoner.

”Exemplet här kan vara Uppdrag Granskning”

Enligt Göteborgspostens nyhetschef Anders Goliger creddar de alltid om en annan nyhetsredaktion har en bra nyhet som även GP vill berätta. Om GP:s egna journalister däremot har kollat grejen själva är det inte säkert att de fortsätter att credda:

– Det är lite olika. Är det en vanlig dagsnyhet gör vi det inte, i alla fall inte alltid. Är det mer av ett scoop så gör vi det. Exemplet här kan vara Uppdrag Granskning och den första muthärvan i Göteborg, där vi fortsatt creddar Uppdrag Granskning.

TV4 Nyheterna Skaraborgs nyhetschef Öivin Tronstad resonerar på ett liknande sätt:

– Vi creddar alltid nyheter från annan redaktion om den är den enda källan vi har. Har vi talat med ursprungskällan själva creddar vi oftast inte. Men, handlar det om större granskningar som andra redaktioner har gjort kan vi credda om vi fortsätter att rapportera med deras vinkel. Men ambitionen är ju inte att ligga steget efter så för det mesta hittar vi egna vinklar och källor och då känns det ju inte rätt att ge cred längre.

Enligt Maria Janson som är nyhetschef på Svenska Dagbladet är deras policy att vara generösa med credd, även till konkurrenter. Hon svarar att tidningen oftast fortsätter att credda den andra redaktionen, även om SvD:s reportrar hittat källan:

– Det beror lite på hur allmän vi bedömer att en nyhet är. Men oftast, ja.

Som ett exempel hänvisar Maria Janson till den här artikeln där tidningen fortsätter att credda Nyheter 24.

Nyhetschefen Mats Pettersson på Gotlands Tidningar svarar såhär:

– Ja, om vi inte hinner göra eget på grejen. Hinner vi få egna citat och grejen bekräftad själv, ingen cred.

”Inte främst en fråga om att hantera kollegor schysst”

Hans Peterson Hammer som är huvudredaktör på SVT:s Västnytt svarar att de creddar om och när de återger andras nyheter.

– Men jag tycker att debatten felaktigt glidit över i en fråga om journalistisk fåfänga. Att inte credda uppgifter som andra tagit fram är inte främst en fråga om att hantera kollegor schysst utan en fråga om källkontroll. Vi måste göra det tydligt varifrån uppgiften kommit. Därför funkar det inte heller att som många gör stryka ursprungskällan i TT-telegram, TT kan inte gå i god för att uppgifter stämmer, det kan bara ursprungskällan, så länge uppgiften inte kontrollerats av andra.

Om ni hinner kolla grejen själva, till exempel genom att gå till den ursprungliga källan, fortsätter ni att credda då?

– Och då kommer vi ju in på nästa fråga. Riktigt bra egna nyheter innehåller i allmänhet uppgifter som inte är så lättkollade. Då måste man självklart fortsätta credda ursprungskällan. Med dussinnyheter, som alla kan kolla själva, blir det i längden absurt att credda kollegor bara som en klapp på axeln. Tar du fram materialet själv och utvecklar det kan det i ett inledningsskede finnas skäl att av anständighetsskäl credda den som var först, men ganska snart är nyheten allmän egendom och lever sitt eget liv. Det har hänt att vi slarvat vad gäller båda de här situationerna, främst den sista, men där är min mening att det är viktigare att läsare och tittare förstår var uppgifter har sitt ursprung än att kollegor gillar dig.

”Förväntar mig att andra tidningar gör samma sak mot oss”

När Värnamo Nyheter hittar en nyhet i andra medier som de vill ha med i tidningen så ger de cred, svarar Sara Johansson som är nyhetschef på tidningen:

– Det är både schysst och viktigt. Jag förväntar mig att andra tidningar gör samma sak mot oss.

Om ni själva kollar grejen, till exempel genom att gå till den ursprungliga källan, fortsätter ni att credda?

– Både ja och nej. Vi vill så klart helst ha en helt en egen vinkel på nyheten och jobbar med det som mål. Får vi fram något helt nytt, eller att nyheten utvecklas till något som vi har hittat på egen hand så skriver vi inte varifrån vi fick uppslaget. Sedan anser jag att det skillnad på nyheter och nyheter, men jag skulle aldrig skriva ”VN avslöjar” om något som redan valsat runt i andra medier.

Har en annan redaktion lagt ner mycket tid på en egen grej så creddar TV4 Nyheterna Uppsala, svarar nyhetschefen Fia Åhrman:

– Om ett annat media har grävt fram en egen och tidskrävande nyhet är vi generösa med credd. Om det däremot handlar om en ”enklare” nyhet och vi själva har kollat med källan creddar vi inte.

Nick Näslund
Mediemänniskan.se

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.