Kategorier
Reflektioner

News 55 förtjänar respekt

Nyhetssajten News 55, som först och främst riktar sig till en äldre publik, saknade något i medielandskapet – och gjorde något åt det.

Uppstickaren News 55 satsar hårt i sociala medier och har med sitt nyhetsflöde uppblandat med krönikor skaffat en publik på kort tid. Sajtens barnsjukdomar och de – enligt mig – lite förvirrande formuleringarna i sociala medier (får man inte dela artiklarna om man inte håller med?) är inte det intressanta. Det intressanta är att initiativtagarna vågar ta språnget och starta något som de själva saknat i den svenska mediefloran.

Det saknas knappast åsikter om de etablerade medierna och deras målgruppstänk. Många vill slippa det material som inte är riktat till just dem och det gnälls en hel del. Det som däremot saknas är folk som kavlar upp ärmarna och faktiskt gör något konkret för att skapa det de själva saknar.

Blind spot project är ett av få exempel. News 55 ett annat. De verkar vara något så unikt som till synes sansade, alternativa medier, som drivs av journalistiska idéer snarare än av att hamra in en politisk agenda som många sajter i den så kallade ”undervegetationen” har som mål att göra.

Det är roligt att se nya satsningar på journalistik i en tid där branschen har stora utmaningar!

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.