Kategorier
Reflektioner

Offren är inte ansvariga för hot och hat i kommentarer

Internetskräcken breder ut sig. För att undvika hot om våld eller inbrott i sitt eget hem gör man bäst i att sluta skriva saker på nätet, enligt flera varningar från polisen. Det är som att säga att det är bäst att hålla sig inomhus för att undvika att bli rånad.

Nyheten att Facebook användes av inbrottstjuvar för att spana på möjliga offer är inte ny. Den har cirkulerat i mer än ett år. I sommar togs den upp igen av flera medier, helt riktigt, efter att polisen själv gått ut och varnat för att skriva om sitt liv i sociala medier. Haken är bara att det inte finns några belägg för den kopplingen. Dessutom måste man väl vara vän med tjuven på Facebook för att den ska se vad man skriver, tänker jag? Det borde, om något, underlätta polisutredningen. Uppmaningen borde vara ”se över dina sekretessinställningar” snarare än att ”sluta skriva att du ska på semester och att huset är tomt”. Att skriva om våra liv är det vi gör i sociala medier. Det är det vi berättar om för våra kompisar på caféet. Det innebär inte att vi då är ansvariga för att någon tjuvlyssnar och kutar hem för att göra inbrott.

Svenska Dagbladet publicerade en intressant artikelserie i veckan om brotten som faktiskt sker i sociala medier och i kommentarsfälten. De hot som anonymiteten på nätet gör möjliga går inte att acceptera. Det konstiga är att man nästan aldrig är helt anonym på nätet – din IP-adress kan spåras och det borde göra det lättare att hitta dig som hotar.

— De (läs: bloggarna) borde ta sig en rejäl funderare innan de exponerar sig som de gör på Internet, säger Stockholmspolisens presstalesman till Nyheter 24.

— Först och främst ska man anmäla händelsen. Sedan får man kanske tänka sig för och se vad man skriver om sig själv.

För mig är det som att säga: ”Blir du rånad ska du först och främst anmäla. Sedan får man kanske tänka sig för hur man rör sig på stan.”

Jag tycker inte att det är bloggskribenternas ansvar. Deras ansvar ligger i vad de publicerar. Lägger de upp en bild, får det konsekvensen att folk kan se den. De borde inte behöva räkna med konsekvenser som hot eller trakasserier, lika lite som en journalist borde behöva räkna med det.

Nyheter 24: ”Tänk efter innan ni exponerar er”
Resumé: ”De borde ta sig en rejäl funderare”
SvD: ”Inga belägg för koppling mellan Facebook och inbrott”

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.