fredag 22 oktober, 2021

Mediemänniskan.se

Inspiration och input för nyhetsjournalister.

Kameran är inte farlig!

nervös fotograferande journalist

Skakande gör lokalreportern en gest mot den lilla turistkameran i den andra handen. ”Och så ska vi ta en bild också.” I ett försök att avdramatisera hela situationen basunerar journalisten ut att den minsann inte är någon fotograf. Intervjupersonen börjar skruva på sig – hur kommer bilden egentligen att bli?

Den situationen är alldeles för vanlig i dagens förändrade medielandskap.

Antalet heltidsfotografer skars ner kraftigt samtidigt som nyhetswebbarna blev allt viktigare. Det ställs krav på fler och snabbare bilder samtidigt som yrkeskåren som blev kvar – reportrarna – fumlar med att försöka hitta on-off-knappen.

Jag tycker att det är dags att vi yrkesverksamma journalister gör vad vi kan för att öka kvaliteten på nyhetsbilderna. Beroende på hur man definierar kanske vi inte är några ”fotografer” – men vi är åtminstone ”fotograferande journalister”. Yrket kräver att vi tar bilder i tjänsten och det största hotet mot bildkvaliteten är vår egen rädsla.

Tre viktiga tips för den osäkra fotograferande reportern:

  • Tveka inte! Visa dig aldrig osäker för intervjupersonen! Ta istället kommando över situationen och ge instruktioner: ”vi ställer oss därborta”, ”vrid på huvudet”, ”vi tar en bild i den här miljön också”.
  • Blir bilden kass – ta nya tills du har några du kan använda. Det är bara du som ser hur bilderna blir i kameran, så du behöver inte diskutera det med den som blir fotograferad.
  • Låt bilden ta några minuter, för så stressad kan du omöjligt vara! En heltidsfotograf har möjlighet att ta bilder under intervjusituationen – det har oftast inte en fotande reporter. Låt det ta den tid det tar att hitta ett intressant perspektiv, en bra miljö, ett ljus som funkar.

Nick Näslund
Mediemänniskan.se

 

 

 

Kommentarer:

  1. Pingback: Emma Glännström » Blog Archive » Att vara både reporter och fotograf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *