Kategorier
Reflektioner

Bör medierna skapa gemensamma språkregler?

Flera språkvårdare hävdar i dag att språkregler blir mindre viktigt. Det ställer till det för oss journalister. Ofta hamnar jag i en situation där jag inte vet vem eller vad jag ska konsultera. Uppdaterat: Nu har jag fått tips av en läsare.

Ska länsstyrelsen skrivas med stort eller litet L? Hur är det med Arbetsförmedlingen? Kan man skriva dom med O i en journalistisk text? Vilka regler gäller?

Som journalister har vi TT-språket att falla tillbaka på, men dessa regler omfattar långtifrån allt. Samtidigt menar språkvårdare att det räcker att redovisa olika sätt att skriva eller tala. I ytterligare ett hörn sitter läsaren, tittaren eller lyssnaren och slår journalisterna i huvudet om de säger eller skriver fel.

Språk är förtroende hos publiken. Därför är det svårt för journalister att helt släppa språkreglerna och göra precis som de vill. Språket i en och samma tidning skulle bli spretigt, medarbetare skulle missförstå varandra och ett språk som inte följer principer skulle få publiken att rynka på näsan eller misstolka information.

I brist på en tydlig källa där det framgår hur det svenska språket fungerar har journalisterna själva börjat bygga upp egna referensverk. TT-språket är det mest kända, men på många redaktioner finns liknande system som ibland delvis hänvisar till TT. Detta för att språket ska vara enhetligt i produkten, tidningen, webbplatsen, kanalen.

Kanske är det läge för de svenska medierna att gå ihop och skapa en gemensam wiki för det svenska språket? Svart på vitt.

En början finns faktiskt redan, i form av den svenska mediespråksgruppen.

Uppdatering: Språkvårdaren Lotten Bergman skickar också bevis på att det finns källor som anger hur det svenska språket fungerar:

TT-språket

DN: Så ser framtidens språk ut

Nick Näslund
Mediemänniskan.se

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

2 svar på ”Bör medierna skapa gemensamma språkregler?”

Eftersom du skriver ”i brist på en tydlig källa där det framgår hur det svenska språket fungerar”, känns det som om jag måste rekommendera tre av de befintliga källorna som anger hur det svenska språket fungerar:

• Svenska skrivregler (http://www.sprakradet.se/k%C3%B6pa-skrivregler)
• Myndigheternas skrivregler (http://www.regeringen.se/sb/d/253/a/131583) — ny utgåva kommer 2012 eller 2013.
• Språkriktighetsboken (http://www.bokus.com/bok/9789172273818/sprakriktighetsboken)

(Jag är en språkvårdare som hävdar att språkreglerna är viktigare än någonsin.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.