Kategorier
Reflektioner

Därför hör många medier av sig – samtidigt

”Mediedrev”. Då och då framförs kritik mot att många medier samtidigt hör av sig till en och samma person. Men; går det att undvika?

Något som bedöms vara en nyhet inträffar. Mediernas maskineri går igång. Journalister börjar leta fler uppgifter än det initiala. Då kan det hända att personer i närheten av en händelse får sms, telefonsamtal, mejl eller på andra sätt blir kontaktade av flera nyhetsredaktioner.

Det kan förstås vara störande att mobilen ringer hela tiden, att mejlkorgen fylls eller att man blir kontaktad via sociala medier. Frågan är: finns det anledning att rikta kritik mot medierna för detta?

Vid de allra flesta nyhetshändelser är det dock inte så många medier som springer på samma boll – men vid större nyheter av riksintresse kan det hända.

Återkommande hörs kritiska röster som menar att redaktionerna borde agera annorlunda – än att höra av sig.

Ur mitt perspektiv, som journalist, tänker jag så här:

  1. Den allra mest grundläggande metoden för en reporter är att samla uppgifter, helst från källor så nära nyhetshändelsen som möjligt. Först då kan pussel läggas, uppgifter bedömas, dubbelkollas och publiceras.
  2. Utan källor (ofta personer som reportrar får kontakt med) skulle det vara omöjligt att bedriva journalistik.
  3. Att medier, utom i sällsynta undantagsfall, skulle samarbeta om att ringa personer är en utopi. Nyhetsredaktioner vill i så hög utsträckning som möjligt ha egen kontakt med källorna – och drivs också av konkurrens mellan mediehusen.

Jag tycker att det vore bra att skilja på flera mediekritiska frågor:

  • Är ämnet som bevakas en relevant nyhet? Det kan man ha olika uppfattning om, nyhetsvärdering är subjektiv.
  • Hur mycket och vilka uppgifter om storyn är värt att publicera?
  • Hur – och med vilken fingertoppskänsla – hör journalisterna av sig? 17 sms från samma reporter under en vecka är förstås inte okej och värt att kritisera.
  • Måste flera medier rapportera samma sak? Mitt svar är att det skulle bli konstigt om stora nyheter bara gick att återfinna i en enda tidning.

Men att en eller flera reportrar hör av sig, innebär inte per automatik att de gjort fel när det gäller ovanstående punkter. Även om det kan låta så i debatten ibland.

 

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.