Kategorier
Reflektioner

Bilden av den lokala journalistiken är skev


Lokaljournalistik. Ordet verkar röra upp en mängd associationer som skildringar av kafferep, glada barn och djur – men ibland, och bara ibland, råkar de lokala journalisterna snubbla över en ”riktig” nyhet. Ett scoop. Som när allehanda.se fick bekräftat att Stefan Löfven var föreslagen som ny partiledare för Socialdemokraterna. Jag undrar: Vad hände med all journalistik däremellan?

De lokala medierna vinner överlägset när det gäller att vara nära och berätta om området där publiken bor. Det gör att det lokala automatiskt blir mer berörande. Många bryr sig lite extra om vad som händer utanför dörren.

Men vill man problematisera den bilden lite så är det riksmedierna som drar hem de stora reaktionerna. De journalister som jag känner på riksmedier får dagligen återkoppling av sin publik, ofta vid varje publicering. De lokaljournalister jag känner kan ibland vänta månader på en enda reaktion. Då blir det inte lika enkelt att kora vem som har den mest berörande och engagerande journalistiken.

På Dagens Nyheters kultursidor läser jag Malin Ullgrens krönika. Hon skriver:

”För bortom den riksdramatiska och alltmer medieinterna bevakningen (journalist intervjuar journalist) av svensk politik pågår den här sortens lokala bevakning av allt och inget. Det är ibland trams, ibland medmänsklighet, ibland ett politiskt scoop.”

Jag undrar var all den allvarliga lokaljournalistiken tog vägen i den beskrivningen. Merparten av den lokala rapporteringen är nämligen varken puttinuttig eller nationellt omskakande. Det som beskriver lokaltidningen borde vara granskningen av lokal politik, ekonomi, sport, dramatiska olyckor och brottslighet. Men det är förstås politik, ekonomi, sport, olyckor och brott som inte har tillräckligt riksintresse för att kvala in i riksmedierna.

I augusti förra året skrev jag om AOL:s satsning på tusen hyperlokala nyhetssajter i USA. De rapporterade om allt möjligt, men också om guvernören som utnyttjade skattepengar privat.

Likadant ser det ut i Sverige. Jag surfar runt och hittar följande topprubriker på de lokala sajterna:

  • Två till sjukhus efter villabränder (Allingsås tidning)
  • Läkare förbjuds operera utan hjälp (P4 Östergötland)
  • De slåss med fanor och flaskor (Dalarnas Tidningar)
  • Exkriminell: ”Ekonomi bakom skjutningar” (P4 Sjuhärad)
  • Live: Färjestad-Skellefteå AIK (Norran)
  • Astra Zenecas nedläggning drabbar också Sörmlands län (SVT Sörmland)
  • Biogas vållar diskussion (SVT Hallandsnytt)
  • Protest mot handelsavtal (P4 Västerbotten)
  • Polisen får kritik för hantering av mängdbrott (Helahälsingland.se)

Läser man dessa rubriker blir bilden av lokalmedia en annan än folkdans och glada hundar.

Det lokala samhället är en miniatyr av Sverige. Här finns också kriminalitet. Här finns också parlament fyllda av politiskt maktspel. Här finns också en ekonomi med jättesummor i rörelse. Företagsnedläggningar som ger stora konsekvenser, bara i mindre skala än Saab.

Nybro kommun i Småland har en omsättning på omkring en miljard kronor. Användningarna av de pengarna bevakas. Av lokala journalister.

Håller du med mig? Skriv en kommentar här nedanför!

Nick Näslund
Mediemänniskan.se

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

4 svar på ”Bilden av den lokala journalistiken är skev”

Jag håller med dig. Lokal journalistik marginaliseras alltför ofta. Jag har därför startat Svenska Webben, ett nätverk av lokala communities. Tanken är att alla i hela Sverige ska kunna dela med sig av vad som händer lokalt. Jag är självklart partisk och webbplatsen är ny, men jag tror att det är en av de mer seriösa satsningarna på medborgarjournalistik. Spana gärna in på http://www.svenskawebben.se Feedback mottages gärna. (Hoppas det är ok med länken, annars ber jag om ursäkt och förstår om du tar bort den.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.